Νατάσα Μποζίνη για τις εκλογές του ΕΔΟΕΑΠ


Νατάσα Μποζίνη απερχόμενο μέλος του Δ.Σ ΠΟΕΣΥ

Υποψήφια για το Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠΑγαπητοί συνάδελφοι

Το σημείωμα που ακολουθεί δεν μπόρεσα να το περιορίσω μόνο σε όσα ήθελα να γράψω για τους λόγους που με ώθησαν, ώστε στις επικείμενες εκλογές να κατέβω ως υποψήφια στο Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ και όχι στις αρχαιρεσίες για την ΠΟΕΣΥ όπως θα ήταν-σε πρώτη ανάγνωση- το λογικό.

Επιγραμματικά στην απόφασή μου συνέβαλλαν:

Η εκτίμηση ότι η μάχη για τα ταμεία -πραγματικά- είναι στην πρώτη γραμμή και από την στρατηγική της εξαρτάται απόλυτα και η γενιά που μετά από δεκαπέντε και είκοσι χρόνια εργασίας με κρατήσεις στο ΤΣΠΕΑΘ και τον ΕΔΟΕΑΠ κινδυνεύει να μείνει έκθετη, εάν δεν πιέσουμε για τις κατάλληλες ρυθμίσεις.(Η απώλεια αυτών των εισφορών οδηγεί μοιραία σε περικοπές για το σύνολο του κλάδου στον απολογισμό του ΕΔΟΕΑΠ αναζητείστε στοιχεία)


Η τελευταία συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ όπου μετά από πολλά χρόνια είδα την αίθουσα ασφυκτικά, γεμάτη και τους συναδέλφους να καταθέτουν την αγωνία και τις προτάσεις τους


Η δυνατότητα να συμβάλλω με τις γνώσεις που συγκέντρωσα μελετώντας συνολικά την λειτουργία των ΜΜΕ στο διαδίκτυο εντός και εκτός Ελλάδα, ώστε να βρεθεί η φόρμουλα είσπραξης αγγελιοσήμου, ασφάλισης συναδέλφων στο διαδίκτυο και ελέγχου των νέων μορφών διαφημιστικών καταχωρήσεων.


Τέλος συνέβαλλε η ίδια η ΠΟΕΣΥ καθώς η δέσμευση που αναλάβαμε ως Δ.Σ από το συνέδριο του 2004 και επαναλήφθηκε στο συνέδριο του 2008 ήταν να τροποποιηθεί το καταστατικό, ώστε η Ομοσπονδία να λειτουργεί πραγματικά θεσμικά και όχι ισορροπώντας σύμφωνα με τις αλλαγές στους συσχετισμούς των Ενώσεων και των παρατάξεων τόσο για τη λήψη αποφάσεων όσο και για την εκλογική διαδικασία.


Το επικείμενο συνέδριο έπρεπε να είναι καταστατικό. Εάν αυτός ήταν ένας κοινός συνδικαλιστικός τόπος για να συναντηθούμε πρόσωπα και παρατάξεις από την ΕΣΗΕΜΘ και μέσα από μια πλατφόρμα συγκεκριμένων αρχών, κατεβαίναμε ως σύνεδροι, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της ΠΟΕΣΥ θα ήμουν και πάλι εκεί.

Δυστυχώς η έννοια της συνεργασίας είναι υποτιμημένη σε αυτήν τη χώρα ενώ η τέχνη της διδάσκεται από επίσημη έδρα στα ξένα πανεπιστήμια και είναι το πρώτο ζητούμενο σε κάθε μορφή ανάπτυξης.

Σε ένα μικρό σημείωμα σαν αυτό αδυνατώ να παραθέσω παραδείγματα της δυσλειτουργίας στη συνεργασία Ομοσπονδίας –Ενώσεων. Μπορείτε να βρείτε άφθονα και στο πρόσφατο παρελθόν. (Υπογραφή ατομικών συμβάσεων με συμμετοχή της ΕΣΗΕΜΘ όταν έχει προκηρυχθεί πανελλαδική απεργία υπέρ των ΣΣΕ. Ανάκληση απεργίας της ΠΟΕΣΥ στον Αγγελιοφόρο, χωρίς αντίστοιχη απόφαση του Δ.Σ της ομοσπονδίας. Συζητήσεις της ΕΣΗΕΑ για θέματα του κλάδου χωρίς συμμετοχή της Ομοσπονδίας και πολλά άλλα )

Πολύτιμος χρόνος χάθηκε.

Η εκ περιτροπής εργασία, οι ατομικές συμβάσεις, η ανασφάλιστη εργασία, η υπαγωγή στο ΙΚΑ δημοσιογράφων με άλλη ιδιότητα, όταν δεν το επιτρέπει το καταστατικό του εργοδότη και ας παρέχουν ενημέρωση, οι απώλειες από τη διαδοχική ασφάλιση, τα πρόστιμα του ΟΑΕΕ είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει και ο ΕΔΟΕΑΠ.

Οι συνάδελφοι πρέπει να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα και τις ασφαλιστικές απώλειες που θα έχουν οι μεταβολές στις σχέσεις εργασίας.

Στην τελευταία συνέλευση ο πρόεδρος του ΕΤΑΠ ΜΜΕ τόνισε ότι κινδυνεύουν με χιλιάδες ευρω πρόστιμο συνταξιούχοι και μη που έχουν και ΔΠΥ και δεν καταβάλλουν εισφορές.

Τα μέτωπα είναι πολλά και οι συγκυρίες δεν επιτρέπουν στρατηγικές του παρελθόντος. Οι εργοδότες είναι αποφασισμένοι όχι απλώς να μεταλλάξουν τις επιχειρήσεις τους αλλά να εκμεταλλευτούν κάθε αδυναμία και να απαλλαγούν από υποχρεώσεις απέναντι στο προσωπικό.

Ταυτόχρονα προωθούν το μοντέλο: Εργαζόμενος-πολυεργαλείο πάντα διαθέσιμος, υπάκουος και φοβισμένος.

Από φύση και θέση σε αυτό το μοντέλο επιθυμώ προσωπικά να αντισταθώ. Είναι καταρχήν θέμα αξιοπρέπειας.

Περισσότερο από ποτέ όσοι ασκούν αυτό το επάγγελμα πρέπει να συσπειρωθούν.

Στους επόμενους μήνες νομοσχέδια και διατάξεις περνούν για ρυθμίσεις που θα αφορούν στα:

Ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ


Την εξαγορά πλασματικής εργασίας και το ύψος καταβολής του ασφαλισμένου (πριν από τρεις ημέρες έλαβε η ΠΟΕΣΥ την αντίστοιχη ενημέρωση και ήταν απαγορευτικά υψηλό, απάντησε στο υπουργείο με αίτημα να μειωθεί)


Την πιθανότητα στα ΔΠΥ να μπαίνει εισφορά υπέρ των ταμείων μας και όχι του ΟΑΕΕ


Την ασφάλιση στο διαδίκτυοο και για ποιους;


Μόνο για όσους θα εργάζονται στην ηλεκτρονική έκδοση των εκδοτικών συγκροτημάτων και σταθμών; (Τα άλλα ενημερωτικά μέσα;)


Τα Δημοτικά Μέσα Ενημέρωσης


Το μέλλον της ΕΡΤ και του ΑΠΕ.

Όλα αλλάζουν ελπίζω και εμείς στην κατεύθυνση να συνεργαζόμαστε.

Θέλω να ευχηθώ από την καρδιά μου καλή επιτυχία στους συναδέλφους που συμμετέχουν στις αρχαιρεσίες.

Εύχομαι να εκλεγούν οι καλύτεροι που έχουν και θα διαθέσουν, εθελοντικά τον χρόνο τους για να ασχοληθούν με τα κοινά.

Σε ότι αφορά την ΠΟΕΣΥ θα είμαι πάντα στη διάθεσή τους για κάθε πληροφορία και με χαρά θα συναντήσω τους νέους συνέδρους στις 17 Ιουνίου, για να παραδώσω απολογισμούς, προτάσεις και θέσεις που συγκέντρωσα και έγραψα στα 8 σχεδόν χρόνια της θητείας μου εκεί.

Για όσα προανέφερα μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες στο http://natasabozini.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.