Πάρε-δώσε τις Αντίκες στη Θεσσαλονίκη


Είδα την ανάρτηση στο Blog της φίλης μου της Στελίνας Μαργαριτίδου και τη βούτηξα.
Τότε που λεφτά υπήρχαν έκανα πολλές γύρες ψάχνωντας παλιά βιβλία που τώρα τα παλαιώνω στο σπίτι.

Οι συνήθειες όμως δεν κόβονται και το πρώτο υπάιθριο παζάρι για αντίκες που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη μου φάνηκε πολύ ελκυστικό για πάρε -δώσε



ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΥΠΑΊΘΡΙΟ ΠΑΖΑΡΙ ΑΝΤΙΚΩΝ

Ήταν το 1928 σε μια περίοδο που η φτωχομάννα Θεσσαλονίκη  έγλειφε τις πληγές της Μικρασιατικής καταστροφής όπως όλη η Ελλάδα. Τότε το παζάρι της φτωχολογιάς , του τίποτε (μπιτ) του ελάχιστου μικροπράγματος άνθιζε στο κέντρο της πόλης.

Σχεδόν έναν αιώνα μετά στη φτωχομάννα Θεσσαλονίκη όλα και τίποτε (;) ταυτόχρονα έχουν αλλάξει. Το Μπιτ Παζάρ αφού γνώρισε πιένες με τους συλλέκτες αντικών του 80 και του 90 , ξεπεράστηκε από το «φτιάξτο μόνος σου φτηνό και εύκολο στη μεταφορά» έπιπλο από το εξωτερικό.  

Τα φοιτητικά έπιπλα από δεύτερο χέρι έγιναν ο εξοπλισμός των μεταναστών και τώρα πια η προσφορά από το νέο  εμπόρευμα των αστικών οικογενειών της πόλης  είναι περισσότερη από τη ζήτηση.

Μετά από σχετική έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης το Σωματείο Παλαιοπωλών Καταστηματαρχών Θεσσαλονίκης προχωρά στις 27 Μαϊου, την 1η Ιουλίου και στις 26 Αυγούστου σε μια μοναδική για τα χρονικά της πόλης υπαίθρια αγορά στο πάρκο του Άρεως (απέναντι  από την ΕΤ3). Τώρα που η Θεσσαλονίκη έχει το υπαίθριο μοναστηράκι της , μπορεί κανείς  ν αγοράσει φτηνά  μνήμες  από δεύτερο χέρι , μπορεί ακόμη να ανακαλύψει ξεχασμένους  ή και υποτιμημένους θησαυρούς.  Κι αν η κρίση  δεν γεννά πάντα ευκαιρίες , σίγουρα η συγκίνηση είναι μεγάλη όταν βλέπεις μπροστά σου την ιστορία γενεών που άντεξαν στο χρόνο και τις δυσκολίες... Μικροέπιπλα, διακοσμητικά, γραμμόφωνα, κοσμήματα, βιβλία και περιοδικά ακόμη  και ρούχα εποχής  είναι μια αφορμή για μια ΄βόλτα στην πρώτη  flee market της πόλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.