΄΄ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ΄΄ Μια σπουδαία έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών


Η σπουδαία Ελληνίδα εικαστικός και αγαπημένη μου φίλη, η Lisa Sotilis , επιστρέφει στην πόλη που απελευθέρωσε ο παππούς της, Ναπολέων Σωτήλης και εκθέτει επιλεγμένα κοσμήματα που ΄΄μαρτυρούν΄΄ χιλιάδες χρόνια ελληνικής ιστορίας. 
Τίτλος της έκθεσης: «ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ από το κόσμημα της αρχαίας Βέργης…στο σύγχρονο κόσμημα της Lisa Sotilis»

Την έκθεση  εγκαινιάζουν το Σάββατο 16 Νοεμβρίου στις 20:00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών (Μπεζεστένι) – πλατεία Ελευθερίας το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η ΚΗ΄ Εφορεία προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και ο Δήμος Σερρών στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση των Σερρών .

Επίσης παρουσιάζονται για πρώτη φορά σημαντικά ευρήματα της ανασκαφής που πραγματοποίησε η ΚΗ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων στο Νέο Σκοπό Σερρών (Αρχαία Βέργη) και παράλληλα σύγχρονα κοσμήματα της Λιζας Σωτίλη.


Σίσση και Λίζα Σωτίλης

Αυτή η παράλληλη σχέση ανάμεσα στην αρχαία και τη σύγχρονη τέχνη είναι που καθιστά την έκθεση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη,αφού αποκαλύπτει την αφετηριακή διαδρομή της Λίζα Σωτίλη της οποίας τα καλλιτεχνικά έργα είναι εμπνευσμένα από την αρχαία Ελληνική τέχνη.

Τον κατάλογο της έκθεσης και τα εγκαίνια προλογίζουν και χαιρετίζουν ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Μωυσιάδης Ιωάννης και ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης.

Οι επιμελητές της έκθεσης Pierre Kaloussian Velissiotis και Giovanna dalla Chiesa αναφέρουν στην έκδοση του καταλόγου της έκθεσης:
«….δια μέσου της χρυσοχοϊκής τέχνης της Λίζας Σωτίλη, επιτυγχάνεται η ανακάλυψη ενός παράλληλου διαλόγου με την αίγλη της αρχαιότητας, με την κομψότητα της Ελληνιστικής κοσμηματοποιίας και με τους θησαυρούς της νεκρόπολης της αρχαίας Βέργη.
Μια σπουδαία επιστροφή στο απέραντο χωνευτήρι των πολιτισμών –αυτών που κείτονται κάτω από το έδαφος – εν τέλει, η συμμαχία μεταξύ της ζωής και του θανάτου στην ακολουθία της τέχνης».
Η Κατερίνα Περιστέρη , αρχαιολόγος και προϊσταμένη της ΚΗ΄Εφορείας προιστορικών και Βυζαντινών αρχαιοτήτων αναφέρει σχετικά με τον χαρακτήρα της έκθεσης: 

<<Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών τον Οκτώβριο του 2013 εκθέτοντας τα τελευταία ανασκαφικά ευρήματα (2005 -2010) από την ελληνιστική νεκρόπολη της αρχαίας Βέργης με τα θαυμάσια χρυσά και ασημένια κοσμήματα της, φιλοξενεί παράλληλα την αξιόλογη έκθεση στο σύγχρονο κόσμημα σε χρυσό και ασήμι της διεθνούς κύρους Ελληνίδας δημιουργού Λίζας Σωτίλη, τιμώντας ταυτόχρονα το σημαντικό έργο της στο κόσμημα αλλά και την έμμεση σχέση της με την ιστορική επέτειο τηςαπελευθέρωσης της πόλης των Σερρών ως εγγονής του στρατηγού Ναπολέοντα Σωτίλη.

Η συνεργασία γίνεται με την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμο Σερρών. 

Το καλλιτεχνικό έργο της Λίζας Σωτίλη συνεχίζει με γόνιμο και άξιο τρόπο την αρχαία παράδοση με σύγχρονα δεδομένα αναδεικνύοντας το πλούσιο ελληνικό πνεύμα από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα με άξιους συνεχιστές στην τέχνη.>>

ΕΝΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.