«Ελούντας Γένη» του Δρ Μανόλη Μακράκη

Παρουσιάζεται τη Δευτέρα  29 Μαΐου, στις 7.30 μμ στην αίθουσα «Φίλοι Μουσικής» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών το σημαντικό βιβλίο του Δρ Μανόλη  Μακράκη «Ελούντας Γένη»
 

Κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες το βιβλίο Δρ Μανόλη Μακράκη με τον τίτλο « Ελούντας Γένη ». Το βιβλίο εκδόθηκε σε πολυτελή σταχωμένο τόμο  αποτελούμενο από 864 σελίδες σε βέλβετ χαρτί και 831 φωτογραφίες.
Παρουσιάστηκε την Παρασκευή 12 Μαΐου στο κατάμεστο κινηματοθέατρο Ρέξ του Αγίου Νικολάου
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Μίμης Ανδρουλάκης και ο Πάρης Ασανάκης Πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών. Θα συντονίσει η δημοσιογράφος Νατάσα Μποζίνη. Στο τέλος θα προβληθούν μέσω ψηφιακού δίσκου, εικόνες από το βιβλίο συνοδευόμενες με επιλεγμένη μουσική.
 

       Το πόνημα αποτελεί επιστημονική εργασία αναντίλεκτα πολυσήμαντη για τη ζωή και το έργο των ανθρώπων της Ελούντας, από τις αρχές του 19ου αιώνα ως τις μέρες μας, καινοτόμο σε πανελλαδικό επίπεδο. Έρχεται να μιλήσει για την καταγωγή όλων των οικογενειών της και τις ιστορίες των ανθρώπων της. Με δύο ισχυρά  τεκμήρια. Τα ανέκδοτα ιστορικά έγγραφα διαφορετικών πηγών και το σπάνιο φωτογραφικό υλικό, τα οποία εμπλουτίστηκαν με προφορικές αφηγήσεις προσδίδοντας στην ιστορική αφήγηση ζωντανό βιωματικό χαρακτήρα. 

Ένας αμητός ιστορικών τεκμηρίων: εγγράφων, φωτογραφιών, γενεαλογικών δένδρων που έρχονται ως πολύχρωμες ψηφίδες να συνθέσουν το ψηφιδωτό της ανθρωπολογικής ιστορίας της Ελούντας συμπληρώνοντας και δένοντας τις μικρές ιστορίες των ανθρώπων με τις μεγάλες του νησιού και του γένους μας.

 Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό αποτελούμενο από 831 φωτογραφίες με εξαιρετικό ιστορικό, πολιτισμικό και κοινωνικό ενδιαφέρον προσφέρεται αναντίρρητα για πολλαπλές αναγνώσεις. Ένα βιβλίο υπόδειγμα για παρόμοιες εργασίες στο μέλλον.

     
Βιογραφικό Μακράκη Μανόλη

Ο Μακράκης Μανόλης γεννήθηκε το 1962 στον Καραβάδo Ηρακλείου.

Αποφοίτησε από το Λύκειο Αρκαλοχωρίου το 1980. Εισήχθη (1ος) στη Ναυτική Ακαδημία Ηρακλείου από την οποία αποφοίτησε το 1982 και στη συνέχεια ταξίδεψε ως ανθυποπλοίαρχος σε ποντοπόρα πλοία (1982-1985 ).

Είναι ακόμη πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου (1987), του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2004 ) και του Διδασκαλείου Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης (2006 ).

Διδάκτορας με άριστα της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2012).
Εργάζεται ως δάσκαλος από το 1989 σε διάφορους τύπους σχολείων των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου και ως Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών θεμάτων της Δ/νσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου (1999-2001 ). Από το 2007 υπηρετεί ως Δ/ντής στο Δημ. Σχ. Ελούντας.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβάδου ( 1988-94 ), Κοινοτάρχης Καραβάδου (1994-98 ). Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Νηπιαγωγείου Ελούντας (2000-01), μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΠΑΝΕΛ (2004-06), Πρόεδρος & μέλος του Δ.Σ. του Προοδευτικού Συλλόγου Ελούντας ( 2000-2006). Μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγ. Νικολάου από το 2007-2010. Τα έτη 2004-2011 υπήρξε Πρόεδρος του Συλλόγου Eκπ/κών Α/θμιας Eκπ/σης Μεραμπέλλου - Οροπεδίου Λασιθίου.

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ιστορία και στη διδακτική της και στην ιστορία της εκπαίδευσης στον ελλαδικό χώρο και ιδιαίτερα στην Κρήτη. Επιμελητής έκδοσης και βασικός αρθρογράφος του περιοδικού ΕΛΟΥΝΤΑ τα έτη (1999-2009). Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε αρκετά επιστημονικά συνέδρια.

Είναι συγγραφέας των παρακάτω πέντε βιβλίων : ‘ ΕΛΟΥΝΤΑ : Η ιστορία της μέσα από την Ιστορία της Κρήτης’ (2009), ‘Αγωνιστές Ελούντας’ (2009) , ‘ELOUNDA-AGIOS NIKOLAOS-SPINALONGA, Their history’ (2011), “Κρητών Παιδεία – Η παιδεία στην τουρκοκρατούμενη και αυτόνομη Κρήτη-Η περιοχή Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου & Βιάννου’ (2013) », « Καραβάδος Ηρακλείου – Ο τόπος και οι άνθρωποι στην πορεία του χρόνου, 2014».

Είναι παντρεμένος με την Ειρήνη Λουκάκη από την Ελούντα και έχουν δυο παιδιά τον Κωνσταντίνο και την Ελένη ηλικίας 19 και 16 ετών αντίστοιχα. Από το 1998 ζει μόνιμα στην Ελούντα .

             


      


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.