΄΄Ο Φυλλακούδιας΄΄ Σας περιμένουμε...



Ο Δήμος Καλαμαριάς, οι Εκδόσεις ΓΕΡΜΑΝΟΣ, το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς και η Ένωση Κυπρίων Βόρειας Ελλάδας, διοργανώνουν εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Ο Φυλλακούδιας» της Αντιγόνης Χαραλάμπους.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Μαΐου 2018 στις 19:30, στον Πολιτιστικό χώρο «Προποντίδα» του Δήμου Καλαμαριάς (Νικ. Πλαστήρα 14, Καλαμαριά).

Πρόκειται για την αληθινή ιστορία του Ανδρέα Χαραλάμπους, πατέρα της συγγραφέως, που στα 17 του χρόνια εντάχθηκε στην Ε.Ο.Κ.Α. (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών 1955-1959) και αγωνίστηκε για την απελευθέρωση του νησιού του από την βρετανική αποικιοκρατία και την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου παρακολουθούμε την δράση, τη σύλληψη, τη φυλάκιση και την κινηματογραφική απόδραση του ήρωα, που έμελε να μείνει στη μνήμη των συναγωνιστών του και όλων των Κυπρίων ως «Ο Φυλλακούδιας».

Την εκδήλωση συντονίζει ο Κώστας Σταματάρης, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας. Την εκδήλωση χαιρετίζουν ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, ο Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρος Μιλτιάδης και ο Πρόεδρος του ΙΑΠΕ, Σωτήρης Γεωργιάδης.

Το βιβλίο θα παρουσιάσει η Νατάσα Μποζίνη, Δημοσιογράφος –Σεναριογράφος. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η Άντρεα Παυλίδου, εγγονή του αγωνιστή. Η παρουσίαση θα ολοκληρωθεί με χαιρετισμό της συγγραφέως Αντιγόνης Χαραλάμπους και του ίδιου του Αγωνιστή Ανδρέα Χαραλάμπους, και συζήτηση με το κοινό.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Προξενείου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, και πραγματοποιείται με την στήριξη της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας.


Πληροφορίες:
Εκδόσεις ΓΕΡΜΑΝΟΣ
Τηλ: 2310221169

Απόσπασμα από το βιβλίο:
Η Κύπρος υπό την κατοχή των άγγλων και η εξέγερση του κυπριακού λαού

Εξακολουθούσα να δουλεύω στο μαγαζί του Χρήστου Βουκκαλά όταν μια μέρα στο ραδιόφωνο ακούσαμε ότι άρχισε ο απελευθερωτικός αγώνας της Ε.Ο.Κ.Α. (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών). Ο αγώνας γινόταν για την απελευθέρωση του νησιού από τους Άγγλους.

Η Κύπρος κατέληξε στους Άγγλους το 1878, μετά από τριακόσια ολόκληρα χρόνια υποδούλωσης, από το 1571, στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Με την παρακμή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ο τουρκικός ζυγός στην Κύπρο έγινε απάνθρωπος και σε πολλές περιπτώσεις Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαζί αγωνίστηκαν κατά της καταπίεσης του Οθωμανικού ζυγού δυστυχώς με κανένα θετικό αποτέλεσμα. Το 1878 έγινε η παραχώρηση στους Άγγλους με χρηματικό αντάλλαγμα και την προστασία της Tουρκίας από τους επεκτατικούς στόχους της τσαρικής Pωσίας. Οι Bρετανοί χρησιμοποιούσαν τους φόρους που εισέπρατταν από τον κυπριακό λαό για να πληρώνουν το χρέος τους στους Oθωμανούς. Κατά τη διάρκεια της βρετανικής κυριαρχίας κατασκευάστηκαν σε όλο το νησί δρόμοι και νοσοκομεία, ενώ έγινε αναδάσωση από τη δασική υπηρεσία, που μόλις είχε ιδρυθεί. Παρά την  συνέχιση της βαριάς φορολογία των κατοίκων και την προσπάθεια τους να αφελληνίσουν τον κυπριακό λαό, φαινόντουσαν  περισσότερο πολιτισμένοι από τον προηγούμενο κατακτητή, αυτή η εντύπωση επικρατούσε τουλάχιστον. Αυξήθηκε το αίσθημα ασφάλειας ζωής και περιουσίας στο λαό, με αποτέλεσμα την εντυπωσιακή αύξηση του πληθυσμού και την οικονομική αναζωογόνηση. Παρόλ’ αυτά όμως, οι περισσότεροι Ελληνοκύπριοι, επιθυμούσαν την ένωση με την Eλλάδα, την μητέρα πατρίδα, η οποία ήταν ανεξάρτητη από το 1830, και με την οποία η Kύπρος ως πλειοψηφία είχε το ίδιο έθνος την ίδια γλώσσα και θρησκεία.
Όμως ο κυπριακός λαός ασφυκτιούσε κάτω από οποιαδήποτε κατακτητή και όποια αντίδραση γινόταν ο αγγλικός στρατός την κατέπνιγε.
Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ο Γ’ είχε αρχίσει συνομιλίες με την Αθήνα με τον Ελευθέριο Βενιζέλο όπου μελετούσαν την περίπτωση ένωσης αλλά η βρετανική κυβέρνηση είχε κλείσει κάθε δρόμο για διαπραγμάτευση με την δήλωση ότι η Κύπρος είναι βρετανική κτήση μεγάλης στρατηγικής σημασίας και δεν προτίθεται να δεχθεί την έναρξη συνομιλιών. Δεν έμενε άλλη λύση από το να προσφύγουν Ελλάδα και Κύπρος στον ΟΗΕ. Αν όμως ο ΟΗΕ απέρριπτε την ελληνική προσφυγή για το κυπριακό, ο κυπριακός λαός θα αναγκαζόταν να πάρει την τύχη του στα χέρια του.  Το 1950 ο κυπριακός λαός μπήκε στη διαδικασία δημοψηφίσματος και παρότι το 97 τοις εκατό εντάχθηκε υπέρ της ένωσης οι Άγγλοι πάλι το απέρριψαν.  Ο Μακάριος το 1952 κανόνισε συνάντηση στην Αθήνα  με τον κύπριο αξιωματικό  του ελληνικού στρατού, Γεώργιο  Γρίβα, με ψευδώνυμο Διγενής,  και είχαν γίνει οι πρώτες συζητήσεις για την διερεύνηση δυνατότητας προσφυγής σε ανταρτοπόλεμο στην Κύπρο. Ήδη από το Μάρτιο του 1953 είχαν αρχίσει οι διεργασίες για το ξεκίνημα της ένοπλης μάχης εναντίον των Άγγλων κατακτητών με διευθύνων του αγώνα το Γ. Γρίβα. Στις αρχές του Νοεμβρίου ο Γ. Γρίβας έφτασε στην Κύπρο. Οι κύριες ενέργειες του ήταν να μοιράσει όπλα, να σχηματίσει και να εκπαιδεύσει ομάδες για ένοπλη σύγκρουση και σαμποτάζ. Να δημιουργήσει βοηθητικές ομάδες πληροφόρησης σχετικά με τη δύναμη της αστυνομίας. Όλα  ήταν πια σχεδιασμένα μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια.  Περίμεναν λοιπόν την απόφαση του ΟΗΕ για το κυπριακό ζήτημα πριν την εκκίνηση του ένοπλου αγώνα αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση του ΟΗΕ ήταν δυσμενής έναντι του ζητήματος και  εξακολουθούσε να αναβάλλει την ημερομηνία απόφασης μέχρι την άνοιξη του 1955. Τελικά μετά από πολλές αναβολές της έναρξης του αγώνα κυρίως εξαιτίας της σύλληψης από τους Βρετανούς πλοιαρίων που μετέφεραν οπλισμό από την Ελλάδα, η ημερομηνία έναρξης του αγώνα της ΕΟΚΑ ορίστηκε η 1η Απριλίου 1955. Πράγματι τη νύχτα της 31ης Μαρτίου προς  την 1η Απριλίου στη Λευκωσία, στη Λεμεσό, στη Λάρνακα και σε άλλες μικρότερες πόλεις πραγματοποιήθηκαν ισχυρές εκρήξεις. Στη Λευκωσία χτυπήθηκε ο Ραδιοφωνικός Σταθμός και το Μέγαρο της Αρχιγραμματείας, στη Λάρνακα το διοικητήριο και η διεύθυνση της αστυνομίας. Το κύριο μέρος των ζημιών που έγιναν αφορούσε ραδιοφωνικό υλικό και συνελήφθησαν περίπου είκοσι άτομα. Την ίδια νύχτα κυκλοφόρησε και η πρώτη προκήρυξη της ΕΟΚΑ που έλεγε:
   «Με την βοήθειαν του Θεού, με πίστιν εις τον τίμιον αγώνα μας, με την συμπαράστασιν ολοκλήρου του ελληνισμού και με την βοήθειαν των Κυπρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.