Η επίθεση στον ΕΔΟΕΑΠ και μια κρίσιμη Γ,Σ


 (από τη Νατάσα Μποζίνη)

Αντεγκλήσεις, ένταση και δυσάρεστα επεισόδια συνέβησαν, στην κρισιμότερη γενική συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ, τα μέλη της οποίας καταψήφισαν, στο σύνολό του, τον  απολογισμό της διοίκησης, αλλά οι συνθήκες δεν επέτρεψαν να καταθέσουν προτάσεις, να πάρουν απαντήσεις στο σύνολο των θεμάτων που έχουν προκύψει στο ταμείο και αφορούν περικοπές, σφράγισμα μερίδων ή ενέργειες για την αύξηση εισφορών. (θα ακολουθήσει σχετική ανάρτηση )


 Μόλις μία εβδομάδα πριν από τη συνέλευση οι 18.000 ασφαλισμένοι του υγιέστερου φορέα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και επικούρησης, στην Ελλάδα, του ΕΔΟΕΑΠ, έμαθαν αιφνιδιαστικά ότι τα αποθεματικά τους όχι απλώς κουρεύτηκαν αλλά εξανεμίστηκαν  όταν μετά το PSI οι αναλήψεις από την μερίδα του ταμείου στην Τράπεζα της Ελλάδας, έγιναν με ρευστοποίηση των ομολόγων και χωρίς να το γνωρίζει το Δ.Σ. που πίστευε ότι κάνει ανάληψη ρευστού.

Αυτή τουλάχιστον ήταν- επιγραμματικά- η εκδοχή των διοικούντων που δέχτηκαν σφοδρή κριτική, για τους χειρισμούς τους.

Επί δέκα ώρες το σώμα προσπαθούσε μάταια, να κατανοήσει ποια ήταν τα ΄΄σωστά  μαθηματικά΄΄ βάση των οποίων  εξανεμίστηκαν τα αποθεματικά ενός ταμείου που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, ουδέποτε έχει εισπράξει ή στηριχθεί από κρατικούς πόρους και η  μνημονιακή πολιτική το οδηγεί σε κατάρρευση, με αποφάσεις που ελέγχονται και θα ελεγχθούν, με πρωτοβουλία των μελών του, για την συνταγματικότητά τους.

Η έλλειψη ευθιξίας και η οργή

Ο ένας μοναδικός ομιλητής εκ μέρους της  εξελεγκτικής επιτροπής  κ. Γιώργος Μέρμηγκας περιορίστηκε να δηλώσει ότι η επιτροπή δεν είχε στοιχεία για να καταλήξει σε πλήρες πόρισμα, χωρίς να εξηγήσει τους λόγους που τα μέλη της δεν έκαναν χρήση των καταστατικών διατάξεων, για να απαιτήσουν τα στοιχεία, να καταγγείλουν τη διαδικασία ή έστω να παραιτηθούν ως ένδειξη ευθιξίας όταν η πρόεδρος του ταμείου κ.Ελένη Σπανοπούλου, χαρακτήρισε τα στοιχεία ΄΄Δικά τους χωράφια΄΄ (του Δ.Σ) όπως είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Μέρμηγκας

Η ίδια έλλειψη ευθιξίας και από την πλευρά του Δ.Σ και η επιμονή του να μη θέτει την παραίτησή του έστω προς κρίση στο σώμα, σε συνδυασμό με όλες τις περικοπές που προηγήθηκαν, την πρόταση για αύξηση των εισφορών και την ανοργάνωτη διαδικασία διεξαγωγής της συνέλευσης, δημιούργησε μια έκρυθμη κατάσταση στην αίθουσα, με πολλά μέλη να έχουν χάσει την υπομονή την ψυχραιμία και την αυτοσυγκράτησή τους

Όταν μάλιστα η πρόεδρος πρότεινε τη μη διεξαγωγή ψηφοφορίας επικαλούμενη θέμα απαρτίας, κάποιοι από τους παρευρισκόμενους ξέσπασαν, κινήθηκαν εναντίον της, την προπηλάκισαν και έτσι αποχώρησε βίαια από την αίθουσα, με διαδικασίες

 που θέλω να πιστεύω ότι δεν εκπροσωπούν την κουλτούρα και τον πολιτισμό των εκπροσώπων του κλάδου αλλά ήταν στιγμιαία, αλόγιστη έκφραση οργής με αίτιο την κόπωση, από αυτήν την ψυχοφθόρα και πραγματικά πολύ δύσκολη συνέλευση.

Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου και στον συνωστισμό τραυματίστηκε στο αυτί ο συνάδελφος Μανώλης Κυπραίος (ελαφρά σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του γιατρού που τον εξέτασε στην αίθουσα. Είναι ο συνάδελφος που έχασε την ακοή του από  χειροβομβίδα κρότου λάμψης  των ΜΑΤ και ενώ κάλυπτε τα επεισόδια στην Αθήνα.)

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα με απαίτηση των παρευρισκομένων και παρουσία του νομικού συμβούλου και του αντιπροέδρου του ΕΔΟΕΑΠ η διαδικασία συνεχίστηκε και τέθηκαν σε ψηφοφορία (δια ανατάσεως της χειρός) τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που είχαν συζητηθεί.

Η ψηφοφορία

Για:
 Τον Διοικητικό και οικονομικό απολογισμό  του δ.σ ψηφίσαν: κατά 304 υπέρ 13 λευκά  4

Την έγκριση των πεπραγμένων  Δ.Σ.  στο πρώτο έτος της θητείας του ψήφισαν: κατά 251 υπέρ 
10 και λευκό 1

Την «έγκριση ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσεως 2011» ψήφισαν: κατά 250 υπέρ 10 και λευκά 7

 Την «έγκριση προϋπολογισμού χρήσεως 2012» ψήφισαν: κατά 246 υπέρ 10 λευκά 10

Δε συζητήθηκαν και δεν  ελήφθη καμία απόφαση για τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης.
 “Παρουσίαση αναλογιστικής μελέτης βιωσιμότητας ΕΔΟΕΑΠ”
 “Συνεργασία ΕΔΟΕΑΠ με ΕΤΑΠ ΜΜΕ
”Λήψη απόφασης για αύξηση εισφοράς από 3% σε 6% των εν ενεργεία μελών του Οργανισμού
“Έκθεση εξελεγκτικής επιτροπής”

 Οι θέσεις του σώματος σχετικά με την μνημονιακή πολιτική που οδήγησε στην αποψίλωση του ταμείου, την τακτική πολλών εργοδοτών να παρακρατούν αλλά να μην καταβάλλουν τις κρατήσεις, τους χειρισμούς της διοίκησης και τις πρόσφατες περικοπές που αποφάσισε το Δ.Σ προς τους ασφαλισμένους εκφράστηκαν μέσα από το παρακάτω ψήφισμα που διάβασε ο ταμίας της ΕΣΗΕΑ κ. Γιάννης Αγγελής και εγκρίθηκε ομόφωνα :

Το ψήφισμα

1. Απαιτεί άμεση ανάκληση όλων των περικοπών των συντάξεων και θεμελιωδών παροχών στους ασφαλισμένους..
2. Ζητάμε να επιστρέψουν κυβέρνηση και ΤτΕ κλεμμένα και κουρεμένα αποθεματικά του Ταμείου.
3. Οι ανάγκες του Ταμείου να καλυφθούν από κυβέρνηση και εργοδότες.
4. Καταψηφίζει τον απολογισμό και όλες τις προτάσεις του ΔΣ.
5. Ζητά διαχειριστικό έλεγχο των πεπραγμένων διοίκησης με ευθύνη συνδικαλιστικών ενώσεων και βοήθεια ανεξάρτητων φορέων που θα επιλέξουμε.
6. Αίρει την εμπιστοσύνη της στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ και ζητά άμεση παραίτηση μελών του και εκλογή προσωρινής διοίκησης από ΓΣ.

Η συμμετοχή μας στη Γ.Σ

Παρόντες στη Γ.Σ και εξουσιοδοτημένοι από συναδέλφους μέλη της ΕΣΗΕΜΘ ήμασταν η Χριστίνα Αβδελά, ο Γιώργος Αδάμ και η γράφουσα.
Όπως σε κάθε συνέλευση και συνεδρίαση των οργάνων του κλάδου, είχαμε προετοιμάσει μια σειρά από προτάσεις και στοιχεία, που καταθέσαμε στα πρακτικά και  προσπαθήσαμε να τα  κοινοποιήσουμε στους συναδέλφους. (θα αναρτηθούν επικαιροποιημένες)
 Λόγω των γεγονότων που ακολούθησαν και αναμένεται να ακολουθήσουν εκτιμούμε ότι πρέπει  να  αναπροσαρμόσουμε  τις προτάσεις  και να επανέλθουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.