Θεατρικό: "Ι Καποδίστριας Ακόμη Άγνωστος"

Κείμενο, Σκηνοθεσία: Νατάσα Μποζίνη
Πρωτότυπη Μουσική Μιχάλης Αβραμίδης
Sound Design  Studio Amid

Έχω μεγάλη δημιουργική και ΄΄ιστορική ΄΄ χαρά 50 έφηβοι είναι τα ηθοποιάκια μου, στην θεατρική παράσταση ΄΄Ιωάννης Καποδίστριας-Ακόμη Άγνωστος΄΄
Τα παιδιά ήταν σπουδαία και με ενθουσιασμό.
Όταν η Ευαγγελία Υφαντή μου πρότεινε να φτιάξω ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο για τον Καποδίστρια και τους ρόλους να τους αποδώσουν παιδιά στην αρχή σκέφτηκα κάτι εύκολο και απλό.
Τα ανέτρεψα όλα και κατέληξα σε ένα κείμενο με πλοκή, σκηνές με πρόζα και πολλούς χαρακτήρες που παίζουν, πιάνο, βιολί , τραγουδούν, χορεύουν βαλς και δημοτικούς χορούς επι σκηνής.





Νομίζω ότι ο στόχος μου να τα ΄΄δέσω΄΄ στην αίθουσα, να ταξιδέψουμε στην εποχή και να γνωρίσουμε την

προσωπικότητα του σημαντικότερου Έλληνα πολιτικού ώστε κάποτε κάποιο από αυτά τα παιδιά να ασχοληθεί μαζί του , ίσως να πετύχει.
Έτσι ως γηραιά ματαιόδοξη κυρία, να λέω: -Κάποτε- παλιά- έβαλα ένα σποράκι...

Ευχαριστώ την Διευθύντρια του 7ου Γυμνασίου Αμαρουσίου Ευαγγελία Υφαντή που το σκέφτηκε και μου το πρότεινε και τις καθηγήτριες Τζένη Άννίνου, Ευαγγελία Ζαμπετάκη, Βασιλική Καλαβρία και Μαρία Πραγκαστή που το υποστήριξαν με θέρμη και με μεθοδικότητα. Και φυσικά τον Πατέρα Λάμπρο Ανδρεάκη -τον guest μας- για το εξαιρετικό θέατρο, με τα πολλά παρασκήνια, της Νεανικής Εστίας Ι.Ν Αγ, Αθανασιου στο Χαλάνδρι
                                                                     Ν. Μποζίνη


                                     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Το Σάββατο 23 Μαρτίου 2019 στην θεατρική σκηνή της Νεανικής Εστίας Ι.Ν Αγ. Αθανασίου στο Πολύδροσο Χαλανδρίου, θα ρίξουμε φως στην προσωπικότητα και τη δράση του Ιωάννη Καποδίστρια μέσα από το θεατρικό έργο της Νατάσας Μποζίνη : "Ι Καποδίστριας - Ακόμη Άγνωστος" αποτέλεσμα πολύμηνης ιστορικής έρευνας, αξιοποίησης των πηγών και πρωτότυπης δημιουργικής εργασίας.

Είναι μια προσπάθεια σύνδεσης της Ιστορίας με το θέατρο.

Η διευθύντρια κ. Ευαγγελία Υφαντή και οι φιλόλογοι κ. Τζένη Αννίνου, κ.Ευαγγελία Ζαμπετάκη, κ. Βασιλική Καλάβρια και κ.Μαρία Πραγκαστή ανέλαβαν το εγχείρημα που θα παρουσιάσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων του 7ου Γυμνασίου και του 8ου Λυκείου Αμαρουσίου, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου!
1831 Αίγινα Υποδοχή του Καποδίστρια

Υποστηρίζεται, έτσι, έμπρακτα η βιωματική και ομαδοσυνεργατική μάθηση και ενισχύεται η δημιουργικότητά μας συνδυάζοντας την επιστήμη της Ιστορίας με την θεατρική και μουσική έκφραση!

Οδησσός 1831 Ρωξάνδρα Στούρζα









Σύνοψη του έργου

Το έργο ξεκινάει με την στιγμή της δολοφονίας του Καποδίστρια στο Ναύπλιο. Μάρτυρας και βασικός αφηγητής των γεγονότων είναι ο προσωπικός του φίλος και γιατρός ο Ιταλός Dr Τζεκκίνι.

Στα δύο 24ωρα που μεσολαβούν μέχρι τον αποχαιρετισμό του Καποδίστρια, ο φίλος του και οι αφηγητές του σήμερα θα κάνουν μια αναδρομή της ζωής και του έργου που άφησε πίσω του, ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, μέσα από απομνημονεύματα και μαρτυρίες ανθρώπων που τον γνώρισαν

Παράλληλα στην σκηνή 

ο Καποδίστριας παρακολουθεί από νεαρός τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, σπουδάζει στην Πάδοβα, θεραπεύει τους φτωχούς Κερκυραίους, ξεσηκώνει τους κατοίκους της Λευκάδας και μαζί τους φτιάχνει οχυρωματικά έργα για να απωθήσουν την επίθεση του Αλή Πασά.

΄΄Κέρκυρα Ιατρός των πτωχών΄΄

 Αναχωρεί για την Πετρούπολη, γράφει προσωπικές  επιστολές, συναντιέται, μιλά με αγαπημένα πρόσωπα, ταξιδεύει στις γειτονιές του κόσμου, αλλάζει με τους διπλωματικούς του χειρισμούς την πολιτική της εποχής, συνδράμει οικονομικά και διπλωματικά στην Ελληνική Επανάσταση, παραιτείται από την σπουδαία διεθνή του καριέρα και επιστρέφει στην Ελλάδα ως ο πρώτος κυβερνήτης του νεοσύστατου κράτους.

Τους ρόλους ενσαρκώνουν 41 παιδιά. Μαθητές του 7ου Γυμνασίου και του 8ου Λυκείου Πολύδροσου Αμαρουσίου

Το συνέδριο της Βιέννης χορεύει


Παίζουν πιάνο, βιολί τραγουδούν και χορεύουν επί σκηνής

Το κλέφτικο τραγούδι ΄΄ Χαρά που τύχουν τα βουνά΄΄ ερμηνεύει  ο Πατέρας Λάμπρος Ανδρεάκης

Φωτογραφίες και Βίντεο




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.