''Το τσάι του βουνού Σιδερίτης΄΄


Το νέο βιβλίο του Σπύρου Τσιάπου με τίτλο «Το τσάι του βουνού Σιδερίτης και οι ευεργετικές του ιδιότητες» (εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία) παρουσιάζεται στον πολυχώρο Μαλλιάρης Παιδεία «Ανατόλια» (Δ. Γούναρη 39, τηλ. 2310 277113) την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, ώρα 18.30΄.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Χριστίνα Τσιτσιμπίκου
Χημικός – Τοξικολόγος, MSc, PhD, ERT
Επίτιμη Γενική Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας
Γενικό Χημείο του Κράτους
Επιτροπή Ανάλυσης Κινδύνου – Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών.

Αυγουστίνα Γκαλιτσοπούλου,
Γεωπόνος Επιστήμονας Τροφίμων, MSc, PhD
Διευθύντρια Έρευνας και Ανάπτυξης στη Βιομηχανία
Ελαιώνες Χαλκιδικής Α.Ε.

Νίκος Γεωργιάδης
,
Επιστήμονας Τροφίμων – Τοξικολόγος, MSc, MBA
Επιστημονικός Υπάλληλος στην Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA)

και ο συγγραφέας Σπύρος Τσιάπος,
Γεωπόνος Επιστήμονας Τροφίμων, MSc

Τη συζήτηση θα συντονίζει η Νατάσα Μποζίνη, Δημοσιογράφος.

Είσοδος Ελεύθερη


΄΄Καλλιέργεια τσαγιού του βουνού
            Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί αλματώδης αύξηση στην κατανάλωση τσαγιού του βουνού. Στο γεγονός αυτό συντέλεσε η αναγνώριση και η διάδοση των ευεργετικών ιδιοτήτων του από τους ειδικούς επιστήμονες. Τα αυτοφυή φυτά του γένους Σιδερίτης στην Ελλάδα, δεν επαρκούν για να ικανοποιήσουν την ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση από τους καταναλωτές. Για αυτό το λόγο, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της ελληνικής αγοράς, πολλοί αγρότες προχώρησαν στην καλλιέργεια τσαγιού του βουνού.
            Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος εξαφάνισης των αυτοφυών φυτών του γένους Σιδερίτη στην Ελλάδα, λόγω της ανεξέλεγκτης συλλογής τους από ιδιώτες. Κατά συνέπεια είναι επιτακτική η ανάγκη να καλλιεργείται συστηματικά το συγκεκριμένο φυτό από τον άνθρωπο και να εφαρμοστούν νόμοι περί ορθής συλλογής αυτοφυών φυτών τσαγιού του βουνού, ούτως ώστε να περιοριστεί όσο είναι δυνατό η αλόγιστη συλλογή του.



            Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν εκδοθεί σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας περιορισμοί και απαγορεύσεις από τις Διευθύνσεις Δασών για τη συλλογή και εκμετάλλευση των φυτών του γένους Σιδερίτης, με σκοπό να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη συλλογή τους. Επίσης, η διακίνηση γίνεται πλέον με βάση την εκδοθείσα άδεια συλλογής από τις σχετικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τα παραπάνω διαπιστώνουμε την ανάγκη καλλιέργειας των φυτών αυτών για δύο κυρίως λόγους:
1.    τη διάσωση και την προστασία των ειδών του γένους Σιδερίτης, που είναι και το σημαντικότερο, και
2.    την κάλυψη τις ολοένα και αυξανόμενης ζήτησης σε τσάι του βουνού από τους καταναλωτές.
            Το τσάι του βουνού φυτρώνει και αναπτύσσεται σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 500 έως 2000 μέτρα σε ξηροθερμικές συνθήκες* και σε ξηρά πετρώδη ή ασβεστολιθικά εδάφη [β]. Σε αυτές τις συνθήκες ελάχιστοι οργανισμοί επιβιώνουν (έντομα, ζιζάνια). Επίσης, είναι περιορισμένη και η εκδήλωση ασθενειών που προσβάλλουν το φυτό. Καταλαβαίνουμε λοιπόν το πόσο ανθεκτικά είναι τα φυτά αυτά στις αντίξοες συνθήκες του περιβάλλοντος των βουνών. Συνεπώς, βρισκόμαστε στο κατάλληλο σημείο για να αναφέρουμε τα πλεονεκτήματα καλλιέργειας τσαγιού του βουνού:
*συνθήκες που χαρακτηρίζονται από ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες.
1.    Υψηλή ανθεκτικότητα στο κρύο.
2.    Υψηλή αντοχή σε εδάφη άγονα, βραχώδη και ασβεστολιθικά.
3.    Χαμηλές απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά.
4.    Χαμηλές απαιτήσεις σε νερό.
5.    Παραγωγή από το δεύτερο έτος.
6.    Η καλλιέργεια μπορεί να πραγματοποιηθεί σε χωράφια που έχουν καταστραφεί λόγω της μακροχρόνιας χρήσης.
7.    Η καλλιέργειά του στο ίδιο χωράφι έχει μεγάλη διάρκεια. Για παράδειγμα, στην περίπτωση του Sideritis scardica κυμαίνεται από 10 έως 12 χρόνια.
            Για να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα τσαγιού του βουνού και συνεπώς καλύτερη τιμή τελικού προϊόντος, θα πρέπει η καλλιέργεια να γίνεται σε συνθήκες παρόμοιες με αυτές της φυσικής ανάπτυξης του φυτού όσον αφορά το έδαφος και το υψόμετρο. Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι όσο χαμηλότερα πραγματοποιείται η καλλιέργεια τόσο εντονότερα είναι τα προβλήματα από τα ζιζάνια.
            Επίσης, στα χαμηλά υψόμετρα ο καλλιεργητής πρέπει να λάβει υπόψιν του ότι μικραίνει ο βιολογικός κύκλος του φυτού με αποτέλεσμα το στάδιο άνθησης του φυτού να πραγματοποιείται τον Μάιο-Ιούνιο αντί του Ιουλίου.΄΄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.