ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΕΣΗΕΜΘ




ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΕΣΗΕΜΘ-ΜΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

 (Χωρίς επικαιροποίηση)


Όταν ζητήθηκε από τα μέλη της ΕΣΗΕΜΘ να υποβάλλουν προτάσεις για την αλλαγή-εκσυγχρονισμό το λέω- του καταστατικού, το πήρα πολύ σοβαρά. Χάρηκα για τη διαδικασία, μάζεψα τα καταστατικά όλων των ενώσεων και της ΠΟΕΣΥ.

Πολύ σοβαρά πήρα και την από το 2004 απόφαση του συνεδρίου της Ομοσπονδίας να αλλάξει και το δικό της καταστατικό. Μάλιστα μπήκα και στην αντίστοιχη επιτροπή...με πολύ χαρά επίσης.

Εξάλλου εκτιμώ και προτείνω διαρκώς ότι κάποτε πρέπει  να συγκλίνουν.
Ειδικά τώρα που η δημοσιογραφική εργασία δεν έχει γεωγραφικά όρια ενώ συνεχίζουμε να δουλεύουμε με διαφορετικές συμβάσεις ανά περιοχή και πολλά άλλα (ευτράπελα)

Ιούνιος μήνας, ζέστη και αυτά τα ευχάριστα αναγνώσματα σε συνδυασμό με την τριβή μου στην αντίστοιχη επιτροπή της ΠΟΕΣΥ και τις ραγδαίες αλλαγές στον κλάδο στάθηκαν η αφετηρία για τις προτάσεις και τους προβληματισμούς που ακολουθούν.

Όταν κάποτε έλαβα τις τελικές προτάσεις του Δ.Σ της ΕΣΗΕΜΘ δεν είδα-εκτός από μια διάθεση για τεχνική ρύθμιση- καμία άλλη τροποποίση που θα άντεχε και θα αντιμετώπιζε το μέλλον.
Ασφαλώς υπάρχουν πολλές συνδικαλιστικές οπτικές στα όργανα ΑΛΛΑ τα μέλη αποφασίζουν στις Γενικές Συνελέυσεις.
Έτσι ανανέωσα τις ελπίδες μου να ΄΄διαλογιστούμε΄΄ στο πόνημα με επιχειρήματα και στόιχεία, μέσα στην αίθουσα,

Αλλά δεν ήρθατε αγαπητοί συνάδελφοι όλοι. Μάλλον ήρθατε ελάχιστοι.
Η συνέλευση δεν έγινε άλλη μια ευκαιρία χάθηκε με ...επιπτώσεις.

Για την ιστορία σας παραθέτω το κείμενο προς συζήτηση τουλάχιστον


Για την ιστορία επίσης σας ενημερώνω ότι το 2011 λήγει η θητεία μου στην ΠΟΕΣΥ και ακόμη δεν άλλαξε το καταστατικό. (θα βρείτε στο Blog αντίστοιχους προβληματισμούς απλώς πέρασαν τόσα χρόνια και ψάχνω στα αρχεία...)


15 Ιουνίου 2009


Από Νατάσα Μποζίνη


Προς
Δ.Σ ΕΣΗΕΜΘ
Επιτροπή τροποποίησης Καταστατικού ΕΣΗΕΜΘ
Κοινοποίηση στα Μέλη της ΕΣΗΕΜΘ

Προτάσεις και προβληματισμοί για την διαδικασία τροποποίησης του καταστατικού της ΕΣΗΕΜΘ
Αγαπητοί συνάδελφοι ξεκινώντας να γράφω προτάσεις και προβληματισμούς σχετικά με την απαραίτητη τροποποίηση του καταστατικού της ΕΣΗΕΜΘ διαπίστωσα ότι μου λείπουν πληροφορίες –εργαλεία με τα οποία θα έπρεπε να έχουμε τροφοδοτηθεί όλοι, πριν την κατάθεση.

Καλούμαστε να προτείνουμε αλλαγές που θα επηρεάσουν συναδέλφους μας, χωρίς να γνωρίζουμε, με επίσημα στοιχεία, τις νέες συνθήκες που βιώνουν.
Για παράδειγμα ίσως γίνουν προτάσεις για όρια ηλικίας στις εγγραφές, χωρίς να έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα από ειδικούς ,για τη διαδοχική ασφάλιση και πολλά άλλα.
Αφετηρία είναι το υπάρχον καταστατικό ,η υποκειμενική εμπειρική μας γνώμη και τα αποτελέσματα από ανοιχτές διαβουλεύσεις των παρατάξεων ή κάποιων εργασιακών χώρων.
Η μέση της διαδρομής όμως απαιτεί και θα έπρεπε να έχουμε:

• Στοιχεία και μελέτες, σχετικές, με τη σύγχρονη αγορά εργασίας και τους τρόπους ένταξης, των δημοσιογράφων σε αυτήν.

• Πόσοι από αυτούς που έχασαν έμμισθες θέσεις εργασίας και με ποιο τρόπο αντιμετωπίζουν την ανεργία, την αυτό απασχόληση την ασφάλιση;

• Με ποιούς τρόπους και συνθήκες εργαζόμαστε το 2009 ποιες είναι οι αλλαγές που έχει καταγράψει το Σωματείο τα τελευταία δέκα χρόνια.

• Μελέτη και πρόβλεψη για την αντιμετώπιση της νέας τάσης των εργοδοτών να δημιουργούν εταιρικές μορφές που τους επιτρέπουν να μην ασφαλίζουν στα Δημοσιογραφικά ταμεία και οι διαφημιζόμενοι μην καταθέτουν αγγελιόσημο.

• Μελέτη και πρόβλεψη για την εγγραφή στο Σωματείο (ή τη συνέχιση της ασφαλιστικής τους κάλυψη) των συναδέλφων που δουλεύουν στα Νέα Μέσα (Portals, Web, iptv, θυγατρικές καναλιών και εφημερίδων κλπ)

• Καταγραφή ακόμη και των φορολογικών φοροτεχνικών προβλημάτων που προκύπτουν σε όσους βγαίνουν στη σύνταξη η αλλάζουν φορέα ασφάλισης ή μπαινοβγαίνουν στο καθεστώς του ΦΠΑ, ανάλογα με τη σύμβαση και τον έφορο.

• Τι προβλέπει η νέα νομοθεσία για τις αγωγές σε βάρος δημοσιογράφων, πόσοι συνάδελφοι έχουν υποστεί διώξεις και πως αντιμετωπίστηκαν;

• Υπάρχει νομική γνωμοδότηση για την αντιμετώπιση του θέματος και πίεση για τροποποίηση αυτών των διατάξεων;

• Υπάρχουν περιπτώσεις που συνάδελφοι κλήθηκαν να αποκαλύψουν τις πηγές τους;

• Πόσα μέσα λειτουργούν στην περιφέρεια και με ποιο τρόπο απασχολούν, αμείβουν, ασφαλίζουν συναδέλφους; Ασκείται πίεση στους εργοδότες που ζητούν επιδοτήσεις, χωρίς τα μέσα τους να διασφαλίζουν την ποιότητα της ενημέρωσης;

• Ποια είναι η θέση και η δράση της ΕΣΗΕΜΘ απέναντι στην ψηφιακή εποχή των Μέσων και τι πρέπει να γνωρίζουν τα μέλη της για αυτό.

• Ποιο είναι το επίσημο πλαίσιο, συνολικής, λειτουργίας που έχουμε σχεδιάσει και προωθούμε για τα δημοτικά και δημόσια μέσα ενημέρωσης ώστε να διασφαλιστούν -όχι μόνο οι αμοιβές και οι συμβάσεις- αλλά και η αξιοπρέπεια των συναδέλφων που δουλεύουν σε αυτά και επιθυμούν να ενημερώνουν αντικειμενικά;

• Ποια από αυτά τα ζητήματα έχουν αντιμετωπίσει και με ποιόν τρόπο οι Ενώσεις της Ευρώπης, τι καταθέτουν ως πρόταση και εμπειρία οι συνάδελφοι που συμμετέχουν σε αυτές τις επιτροπές, ώστε να διαμορφώσουμε καλύτερη γνώμη;
Εάν τα παραπάνω ζητήματα( που προσωπικά και εμπειρικά θεωρώ αυτονόητα) ή κάποια από αυτά, οδήγησαν την ΕΣΗΕΜΘ να προχωρήσει, άμεσα, στην τροποποίηση εκτιμώ ότι είναι επίσης αυτονόητο να εφοδιάσει με απαντήσεις και στοιχεία τα εκατοντάδες μέλη, που δεν διαθέτουν μηχανισμούς πρόσβασης σε αυτές τις πληροφορίες, αλλά καλούνται να αναλάβουν την ευθύνη και να προτείνουν αλλαγές που θα καθορίσουν την επόμενη δεκαετία.

Ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο σας να διαβάσετε αυτήν την εισαγωγή που στην πραγματικότητα είναι μια επιγραμματική καταγραφή και επανάληψη ζητημάτων που σας θέτω σε κάθε μας συνάντηση και συνεργασία και προκύπτουν κυρίως, από την πενταετή θητεία και εργασία στην ΠΟΕΣΥ και τις επιτροπές που συμμετέχω.


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ

Διαβάζοντας το καταστατικό της ΕΣΗΕΜΘ η πρώτη διαπίστωση (ίσως κοινή) είναι ότι έχει δομηθεί και περιστρέφεται γύρω από την έννοια και τον τρόπο εργασίας του Συντάκτη, με τα δεδομένα εκείνης της εποχής, που συντάχθηκε και το καταστατικό.
Οι αλλαγές στην αγορά εργασίας και ασφάλισης είναι πολυπαραγοντικές και τα μέλη αυτού του Σωματείου καλούνται να αναπροσαρμόσουν, πρώτα τη δική τους στάση και θέση απέναντι στην πραγματικότητα και στη συνέχεια να συμβάλλουν στη δημιουργία του καταστατικού του επαγγελματικούς τους σωματείου .
Απαιτείται λοιπόν γνώση και υπευθυνότητα αφού η κάθε αλλαγή θα έχει επίπτωση στη ζωή και την ασφάλιση των μελών.

Το ίδιο καταστατικό πρέπει να καλύπτει μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, ανέργους.

Ο κοινός παρανομαστής είναι ένας: Είναι όλοι επαγγελματίες Δημοσιογράφοι που μπορεί σήμερα να είναι μισθωτοί, αύριο να απολυθούν και να οδηγηθούν στην αυτοαπασχόληση.

Με αυτό και μόνο το σκεπτικό καλούμαστε να κλείσουμε τις μαύρες τρύπες (ασφαλιστικές, φορολογικές, καταστατικές) που έχουν πέσει και συνεχίζουν να πέφτουν όσοι αλλάζουν καθεστώς εργασίας ακούσια ή εκούσια και βρίσκονται πολλαπλώς εκτεθειμένοι..

Η διαδικασία οδηγεί πρώτα στο να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο καταστατικό χωρίς κενά και στη συνέχεια να διεκδικήσουμε ρυθμίσεις, τροποποιήσεις νόμων και νοοτροπιών.

Οποιαδήποτε προσπάθεια απλώς να περισωθούν τα ελάχιστα ή οι ελάχιστοι, είναι καταδικασμένη εκ των προτέρων.




ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ
ΕΠΩΝΥΜΙΑ

Μετονομασία σε : «Ένωση Δημοσιογράφων Μακεδονίας Θράκης» ( ενδεικτικά ΕΔΗΜΑΘ ή ΕΔΗΜΘ κλπ)
Αντικατάσταση του όρου Συντάκτης, από τα άρθρα, με αυτόν του Δημοσιογράφου

ΣΚΟΠΟΙ-ΜΕΣΑ

Συγκρότηση διευρυμένων επιτροπών στελεχωμένων από εξειδικευμένους συναδέλφους (ανάλογα τον σκοπό) προκείμενου να εκπληρωθούν οι σκοποί χρόνων, καθώς κανένα Δ.Σ σε κανέναν φορέα δεν μπορεί να παρακολουθεί και να εκτελεί πολλές δραστηριότητες ταυτόχρονα.

Να συζητηθεί η ανεύρεση φόρμουλας ώστε η εξέταση των αιτημάτων στο πλαίσιο της αλληλοβοήθειας να μην είναι θέμα προς συζήτηση στο Δ.Σ αλλά από ολιγάριθμη επιτροπή, μη αιρετών , η οποία με εχεμύθεια και προσοχή, θα αποφασίζει για τα αιτήματα.
(Το συνολικό πλαίσιο λειτουργίας να συζητηθεί από τη Γ.Σ.)

Να αποτελέσει καταστατική υποχρέωση :
Τα μέλη του Δ.Σ και όλοι οι εκλεγμένοι σε όλα τα όργανα, ιδρύματα και επιτροπές να καταθέτουν αναλυτικές ενημερωτικές αναφορές ανά τετράμηνο, προς κοινοποίηση στα μέλη του Σωματείου και για καταχώριση στα πρακτικά, ώστε ανεξάρτητα με τις διοικήσεις που αλλάζουν, να υπάρχει ροή και αρχείο πληροφόρησης για κάθε δράση, με το ονοματεπώνυμο όποιου την ανέλαβε.

Οργάνωση και λειτουργία Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων για δημοσιογράφους (Σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα) ή συνεργασία με τους υπάρχοντες θεσμοθετημένους στην Ελλάδα, εφόσον τροποποιηθούν τα καταστατικά τους, σύμφωνα με τις ανάγκες, που θα θέσει ο κλάδος.

ΠΟΡΟΙ

Αλλαγές στην πολιτική των συνδρομών. Δικαίωμα ψήφου( με κάποιες παραμέτρους που θα θέσει η συνέλευση ) σε άνεργους ή με οικονομικές δυσκολίες συναδέλφους, χωρίς να είναι όρος η ταμιακή εξόφληση

Δικαίωμα διακανονισμού για εισφορές πολλών ετών κλπ.

Θέσπιση φθινοπωρινού επιδόματος σε μόνες μητέρες
(υπό προϋποθέσεις .Είναι η ίδια πρόταση που καταθέσαμε πριν από τρία χρόνια, τη φέραμε στο Δ.Σ της ΠΟΕΣΥ και την υιοθέτησε σε κάποια μορφή ο ΕΔΟΕΑΠ)

ΜΕΛΗ

Αναπροσαρμογή των άρθρων σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και μορφές εργασίας .
Περιγραφή της έννοιας, Δημοσιογράφος όπως και περιγραφή των δικαιωμάτων, υποχρεώσεων και των τρόπων ασφάλισης.

( Για παράδειγμα η νομοθεσία δε έχει τροποποιηθεί ώστε οι εργοδότες που προσλαμβάνουν δημοσιογράφους για αμιγώς δημοσιογραφική εργασία να τους ασφαλίζουν στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ έτσι ασφαλίζονται στο ΙΚΑ με άλλο τίτλο επαγγέλματος καθώς δεν υπάρχει κατηγορία δημοσιογράφου . Αντίθετα το ΟΑΕΕ έχει κωδικό αλλά είναι το ταμείο ελεύθερων επαγγελματιών και στο υπάρχον καταστατικό –με έμφαση στους συντάκτες-το εξαιρούσε.)

Άρθρο 6
Οποιοδήποτε λόγος φαίνεται να συντρέχει για την μη εγγραφή ή διαγραφή από την Ένωση θα πρέπει να στοιχειοθετείται με έγγραφα αποδεικτικά στοιχεία και όχι απλές προφορικές μαρτυρίες και καταγγελίες.
Άρθρο 9 1 γ
Η αυτοδιαχείριση που αναφέρει αυτό το άρθρο προϋποθέτει μια σειρά φοροτεχνικών και λογιστικών ζητημάτων που εάν δεν ρυθμιστούν-καταστατικά- αποτελούν αιτία διαγραφής…
Να διατυπωθεί η ρύθμιση για να διασφαλιστεί η διαφάνεια.
Άρθρο 9 στ 6
Να αποσαφηνιστεί εάν με τον όρο συντάκτης (να αντικατασταθεί από τον όρο δημοσιογράφος) εννοείται ο μισθωτός και μόνο.
Άρθρο 9 7
Να προστεθεί άρθρο τεχνικής ρύθμισης για του μη μισθωτούς που βρίσκονται σε καθεστώς αυτασφάλισης στα Δημοσιογραφικά ταμεία και εργάζονται για μέσα με διαφορετικές γεωγραφικές έδρες
Η γενική συνέλευση να θέσει παραμέτρους στο ίδιο θέμα και για τους ανέργους που πλέον αυτό απασχολούνται με συνεργασίες σε όλη την Ελλάδα.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Να θεσπιστούν συνελεύσεις πριν τις διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις ανά τομέα (συνέλευση εργαζομένων στον περιφερειακό τύπο, στα δημοτικά μέσα ενημέρωσης, στα ιδιωτικά κανάλια, εφημερίδες κλπ)

Στις διαπραγματεύσεις να ενταχθεί -έστω με καθυστέρηση - η υποχρέωση καταβολής πνευματικών δικαιωμάτων , για τους μισθωτούς και να σχεδιαστούν πλατφόρμες για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Προτείνω ίδρυση η συνεργασία με υπάρχοντες Οργανισμούς Συλλογικής διαχείρισης με τις κατάλληλες καταστατικές ρυθμίσεις που θα ζητηθούν.
Η διαπραγμάτευση με τους εργοδότες με έδρα την Αθήνα να γίνεται παρουσία και της ΕΣΗΕΜΘ ή της ΠΟΕΣΥ και όχι μόνο της ΕΣΗΕΑ
(Η πρακτική εφαρμογή της ρύθμισης απαιτεί συνεργασία και διαβούλευση)

Άρθρο 13
Δημοσίευση πρακτικών και όχι τελεσίγραφων ανακοινώσεων
(θα εξαιρούνται μόνο υποθέσεις σε εξέλιξη, που απαιτούν εχεμύθεια)

Δημοσίευση δράσεων των επιτροπών των Μελών του Δ. Σ των εκλεγμένων στον ΕΔΟΕΑΠ, στο Μορφωτικό ίδρυμα την ΠΟΕΣΥ κλπ ανά τετράμηνο ώστε όλα τα μέλη να ενημερώνονται και να κρίνουν με διαφάνεια την δραστηριότητα των εκπροσώπων τους.

Άρθρο 16
Δημοσίευση εκθέσεων Ταμία τακτική και αναλυτική


ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πλήρη αναλυτική αναφορά με ονομαστικές τις παρατηρήσεις των μελών της
Τα Πειθαρχικά Συμβούλια να στελεχώνονται από συνταξιούχους, επίτιμα αντεπιστέλλοντα μέλη .

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ

Τακτικές καθορισμένες καταστατικά συνελεύσεις και στη συνέχεια γραπτές αναφορές προς την Ένωση
Δικαίωμα πρόσβασης στις αναφορές από τους ενδιαφερόμενους

Άρθρο 3
Στο μικτό συμβούλιο να συμμετέχουν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της ΕΣΗΜΕΘ στην ΠΟΕΣΥ και τον ΕΔΟΕΑΠ οι οποίοι θα υποχρεούνται να καταθέτουν απολογισμό δράσης στις Γενικές συνελεύσεις.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Γραπτός Απολογισμός όλων των επιτροπών και οργάνων

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ
Αναπροσαρμογή σύμφωνα με τα νέα δεδομένα

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΠΟΕΣΥ

Οι διαπιστώσεις μου από τα χρόνια που συμμετέχω στην επιτροπή τροποποίησης του Καταστατικού της ΠΟΕΣΥ είναι μεταξύ άλλων ότι απαιτείται:
Διάλογο με όλες τις ενώσεις για πιθανές συγκλίσεις με μετατροπές στα καταστατικά τους ώστε οι τροποποιήσεις του καταστατικού της ΠΟΕΣΥ να αντέξουν στο χρόνο.

Στην τελευταία συνεδρίαση πρότεινα συνάντηση όλων των Δ.Σ των Ενώσεων κάτι που θα επαναλάβω και στην επόμενη συνεδρίαση.
Προτείνω η ΕΣΗΕΜΘ να συμβάλλει μελετώντας:
Ποιες είναι οι διαφορές στα καταστατικά των άλλων Ενώσεων
Που θα μπορούσε να υπάρξει σύγκλιση
Πως χάνεται ο συνδετικός κρίκος στη συνεργασία για κοινές διεκδικήσεις.
Ελπίζω να συνέβαλλα γόνιμα με τους προβληματισμούς μου, τους οποίους θέλω να μοιραστώ με το σύνολο των συναδέλφων για να ανταλλάξουμε προτάσεις και να διαμορφώσουμε λύσεις για τις ανάγκες.

Με εκτίμηση Νατάσα Μποζίνη
Μέλος της ΕΣΗΕΜΘ και του Δ.Σ της ΠΟΕΣΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.