Αγαπητοί μου διερχόμενοι από τα ΄΄ηλεκτρονικά περίπτερα΄΄
Η μεταφορά του βιβλίου ΄΄Ο δρόμος του Φεγγαριού΄΄σε ηχητική μορφή, συνέπεσε με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου για δημοσιογράφος και εργαζομένους στα ΜΜΕ, της ΠΟΕΣΥ, με αντικείμενο τις νέες τεχνολογίες και το πως μπορεί να γίνει προσβάσιμη η ενημέρωση, η ψυχαγωγία κλπ.
(Πρακτικά: http://natasabozini.blogspot.com/ )
Με πολύ φρέσκες τις πληροφορίες, σε διαρκή συνεργασία με γνώστες και με την απόλυτη συναίνεση του συγγραφέα (πολύ τολμηρός πράγματι) εφαρμόσαμε τους ελάχιστούς κανόνες ώστε αυτό το ακουστικό βιβλίο να είναι εύχρηστο για το σύνολο των πολιτών (Design for all)
Όσοι συμμετείχατε θα θυμάστε μερικά από τα τελικά συμπεράσματα:
Οι τεχνολογίες επιτρέπουν στον χρήστη του υπολογιστή να πλοηγείται στο διαδίκτυο και σε κείμενα ακούγοντας τις αναρτήσεις και όχι διαβάζοντας. Η σωστή ανάρτηση αλλά και το περιεχόμενο της λεζάντας στις φωτογραφίες (ήταν άσκηση του σεμιναρίου) επιτρέπει την πλήρη μετάδοση της πληροφορίας.
Τηλεοπτικά ρεπορτάζ και μηνύματα, με αφαιρετικά κείμενα δεν γίνονται αντιληπτά εάν οι αποδέκτες έχουν προβλήματα όρασης ή απλώς είναι μακριά από την τηλεόραση ή την οθόνη.
Τις ζωντανές εκδηλώσεις, ομιλίες και παρουσιάσεις μπορεί να παρακολουθούν και πολίτες με προβλήματα σε κάποιες από τις αντιληπτικές αισθήσεις τους. Εάν το συνειδητοποιήσουμε και προβλέψουμε την ύπαρξη ενημερωτικού υλικού σε άλλες μορφές (ηχητικές, brailie, διερμηνεία στη νοηματική κλπ) δεν περιορίζουμε την ενημέρωση.
Οι ηλεκτρονικές εφημερίδες, περιοδικά αλλά και ιστοσελίδες φορέων με ενημερωτικό υλικό, αυξάνονται καθημερινά. Σταδιακά αποκτούν και φωνητικές πύλες. Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ τις τροφοδοτούν. Θα το κάνουν καλύτερα εάν κατανοήσουν πλήρως όλες τις δυνατότητες .
Τα όσα προαναφέρθηκαν, αλλά και το σύνολο των εργαλείων που αποκτήσαμε μετά το σεμινάριο, αποτέλεσαν τον οδηγό για τις δημόσιες παρουσιάσεις τα δελτία τύπου και τον σχεδιασμό του ακουστικού βιβλίου του Όμηρου Αβραμίδη,
Για πρώτη φορά κυκλοφόρησαν δελτία τύπου σε ηχητική μορφή και σε brailie για να συνοδεύσουν μια δημόσια παρουσίαση βιβλίου.
Η ανταπόκριση αλλά και η αντίληψη που απέκτησαν όσοι πολίτες βρέθηκαν στις παρουσιάσεις αποτελεί το αγαθό της προσπάθειας,
Κανένα από τα προηγούμενα στάδια δεν ήτανε εύκολο. Θα χρειαστούν πολλές χιλιάδες λέξεις για να περιγράψω τις αντιδράσεις στα ζητούμενα μας.
Τα μισά από όσα προσδοκούσαμε δε βρήκαν εφαρμογή για τεχνικούς, πρακτικούς και πολλούς κωμικοτραγικούς λόγους.
Το ίδρυμα Ευγενίδη έμαθε για την πρωτοβουλία και διαθέτει μια σπουδαία αίθουσα με όλες τις τεχνολογικές δυνατότητες για να γίνει και στην Αθήνα μια παρουσίαση πραγματικά προσβάσιμη σε όλους.
Ο πειρασμός να αξιοποιήσουμε αυτήν την αίθουσα ήταν μεγάλος. Έτσι προτείναμε να μην περιοριστεί στην παρουσίαση του ακουστικού βιβλίου αλλά να διοργανωθεί μια σπονδυλωτή βραδιά με ενημερωτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα.
Εκεί η ΠΟΕΣΥ θα ολοκληρώσει το πρωτοποριακό σεμινάριο της, σε μια εποχή που ο κλάδος βάλλεται από παντού και η ανάγκη για επιμόρφωση είναι ένα εργαλείο για το παρόν και το μέλλον των δημοσιογράφων.
Καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών και ΑΜΕΑ που χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνολογίες θα μας εισάγουν στις πρακτικές εφαρμογές τους.
Για τους συναδέλφους μου και του επαγγελματίες της επικοινωνίας προτείνω να επικεντρωθούν στη μεθοδολογία που θα ακολουθήσουμε ώστε όλες οι πληροφορίες πριν κατά τη διάρκεια και μετά την εκδήλωση να είναι προσβάσιμες στο σύνολο των πολιτών.
Ενδεικτικά μόνο αναφέρω ότι. Μία ώρα πριν την εκδήλωση θα ενεργοποιηθούν τα ακουστικά στην αίθουσα ώστε όσοι επιθυμούν να ακούσουν πληροφορίες και ηχητικά αποσπάσματα ,μέσα από δύο κανάλια ήχου.
Τα δελτία τύπου θα υπάρχουν σε γραφή Brailie. Στους διερμηνείς της νοηματικής θα αποσταλούν πολύ νωρίτερα τα κείμενα και το σενάριο της βραδιάς ώστε να προετοιμαστούν (όπως στα δελτία ειδήσεων στη νοηματική) και να αποδίδουν συγχρονισμένα τις δράσεις στην αίθουσα.
Στόχος και φιλοσοφία της εκδήλωσης είναι να λαμβάνουν όλοι οι παρευρισκόμενοι τις πληροφορίες καθώς πρόκειται για ανοιχτή εκδήλωση-πιλότο, σε όλους τους πολίτες.
Ως καλή πρακτική της πλατφόρμας: «Σχεδιάζοντας για όλους» θεωρούνται οι ανοιχτές συζητήσεις από το κοινό προκειμένου να διαμορφωθούν σταδιακά κανόνες τυποποίησης.
Σε αυτήν την κατεύθυνση όσοι θα είμαστε εκεί …έχουμε να πούμε
Νατάσα Μποζίνη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.