Μια Performance σε..Ψηλά Τακούνια



Η performance "ΓΥΡΝΑ ΠΙΣΩ...ΣΤΑ ΨΗΛΑ ΤΑΚΟΥΝΙΑ" από τους ΜΟΔΑΣ&ΤΕΧΝΗΣ ΕΡΑΣΤΕΣ στη Θεσσαλονίκη. Δημιούργησε... ΄΄κατάσταση΄΄

 Όσοι βρεθήκαμε στη στοά Μαλακοπής και στριμωχτήκαμε για να παρακολουθήσουμε τη σύλληψη και την εκτέλεση του Κωνσταντίνου Ρόδη και του Ιωάννη Κυφωνίδη, είχαμε μετά να...συζητάμε.
Οι φαν του Αλμοδοβάρ που γνωρίζουν καρέ καρέ τις ταινίες του, έδιναν ΄΄βοήθεια κοινού΄΄ ψιθυρίζοντας στο αυτί, των λιγότερο μυημένων, από ποιούς ρόλους πέρναμε ΄΄γεύση΄΄

Η τολμηρή ιδέα μιας Performance σε ανοιχτό χώρο, χωρίς την ΄΄προστασία΄΄ κλειστού χώρου με συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές που βοηθούν στον ήχο και την κίνηση, αποδείχθηκε εξαιρετική  αλλά και μια δοκιμασία για τους υποκριτές που δεν είχαν καμία απόκλειση στην εκτέλεση.
Η σταθερή μορφή του Γιάννη Κυφωνίδη που αποτυπώθηκε και στις φωτογραφίες, είχε κάτι από πορτραίτο σε ξυλογραφία.

Η χοροκίνηση του Κωνσταντίνου Ρόδη θύμιζε τον αέρα των ευρωπαϊκών Performance σε ανοιχτούς χώρους πολιτισμού και τέχνης.
Η Εύη η Αθηνά και η Μαρία υποστήριξαν και ΄΄φώτισαν΄΄ το σενάριο
Η πρεμιέρα δόθηκε στην ατμοσφαιρική "Στοά Μαλακοπή" στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των δράσεων "MADE IN THESSALONIKI"  και η δεύτερη παράσταση στο φουαγιέ του Εμπορικού&Βιομηχανικού Θεσσαλονίκης.

 Η performance σε σύλληψη και σκηνοθεσία των Κωνσταντίνου Ρόδη και Ιωάννη Κυφωνίδη συνδύασε το κινησιολογικό θέατρο, την κινηματογραφική μουσική , τα vintage ρούχα, τα χειροποίητα είδη ραπτικής της Μαίρης Αναστασίου, τις ολόσωμες φόρμες του Χρήστου Χατζηβασιλείου και τον ελάχιστο λόγο.

Εμπνευσμένη από τους ανδρικούς ρόλους στις ταινίες του Πέδρο Αλμοδοβάρ μετέτρεψε τη σκηνή σε κινηματογραφικό πλατό και ανέδειξε τα ανθρώπινα σώματα, τα κοστούμια και τα σκηνικά αντικείμενα. 

Στη σκηνή μαζί με τους Κωνσταντίνο Ρόδη και Ιωάννη Κυφωνίδη ήταν η Εύη Μαρμαρέλη, η Αθηνά Νάννου και η Μαρία Πολιτίδου.  
Η μουσική επιμέλεια ήταν του Νίκου Λυμπεράκη.

Οι  φωτογραφίες του Δημήτρη Κρητικόπουλου , ενώ οι φωτισμοί και ο ήχος των Ανδρέα Νικάκη, Νίκου Ζαγόρη και Στέργιου Τουλτίδη. 
 Για την καλλιτεχνική προσέγγιση της παράστασης σας παραπέμπω στο εξαιρετικό δημοσίευμα του Νίκου Μόσχοβου, στον Τυπολόγο:

http://www.typologos.com/?p=3938 

Oι ΜΟΔΑΣ&ΤΕΧΝΗΣ ΕΡΑΣΤΕΣ θα επιστρέψουν σύντομα με τη συγκεκριμένη perfomance με νέες παραστάσεις  σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.