Αδημοσίευτα ντοκουμέντα στο Ιστορικό συνέδριο για την απελευθέρωση του Κιλκίς

Οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και της Θράκης το 1913, συνεχίζονται.
Είναι χαρά και υποχρέωση, η ανταπόκριση,στις προσκλήσεις φορέων και οργανωτών, προκειμένου να συμβάλλουμε με ανέκδοτο ιστορικό υλικό και ντοκουμέντα από το ''ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΛΑΡΗ΄΄

Έτσι  στις 19-20/6/2013 και στο Ιστορικό Συνέδριο «Η μάχη του Κιλκίς και ο Β’ Βαλκανικός πόλεμος» μεταξύ των άλλων στοιχείων και ιστορικών πληροφοριών, που θα παρουσιάσει στην ομιλία της, η γράφουσα, περιλαμβάνεται και το πρωτότυπο τηλεγράφημα που έστειλε από το Κιλκίς ο Κ. Καλλάρης και αναγγέλλει την απελευθέρωση της πόλης.


Ο Στρατηγός Καλλάρης σε σκίτσο της κόρης του Χρυσής
ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΛΑΡΗ
Ο Στρατηγός το κράτησε με ευλάβεια στο αρχείο του, μέχρι το τέλος της ζωής του. Οι τελευταίοι απόγονοι εξ αίματος, όπως η Μαρία και η Βάνα  Καλλάρη και οι εξ αγχιστείας όπως η Αναστασία Κατσίνη μου εμπιστεύθηκαν το οικογενειακό τους αρχείο με στόχο να δημοσιοποιηθεί και να γίνει κτήμα των νεότερων γενεών.

Το τηλεγράφημα έχει ημερομηνία 21 Ιουνίου και ώρα 9.40 Ο Στρατηγός το απευθύνει στο Γενικό Στρατηγείο και αναγγέλλει την υποχώρηση του εχθρού, την εγκατάλειψη των οχυρωμάτων και την απελευθέρωση της πόλης του Κιλκίς.

Νατάσα Μποζίνη 


Το συνέδριο

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την επική Μάχη του Κιλκίς-Λαχανά και την απελευθέρωση της πόλης,  ο Δήμος Κιλκίς και το τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ διοργανώνουν διήμερο ιστορικό συνέδριο με τίτλο «Η μάχη του Κιλκίς και ο Β’ Βαλκανικός πόλεμος».
Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς, την Τετάρτη 19 και την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013, με τη συμμετοχή διακεκριμένων πανεπιστημιακών, καθηγητών, ιστορικών και ερευνητών.

Με τη διεξαγωγή του ο Δήμος Κιλκίς στοχεύει αφενός στην ανάδειξη της Μάχης του Κιλκίς και της πραγματικής αξίας και θέσης που της ταιριάζει στη σύγχρονη ιστοριογραφία και αφετέρου στη συγκέντρωση πολύτιμου ιστορικού υλικού, του οποίου η δημοσίευση θα συμβάλλει στην εν γένει επανασύνδεση των πολιτών με την ιστορία του τόπου.

Το Συνέδριο, οι εργασίες του οποίου θα ανοίξουν την Τετάρτη 19 Ιουνίου στις 9 το πρωί και θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη 20 Ιουνίου στις 20:30, διαρθρώνεται στις ακόλουθες έξι (6) θεματικές ενότητες:

  • “Το Κιλκίς στην εποχή των Βαλκανικών Πολέμων”.
  • “Ζητήματα ιστορίας Β' Βαλκανικού Πολέμου”.
  • “Ο Β' Βαλκανικός Πόλεμος”.
  • “Η Μάχη του Κιλκίς”.
  • “Η Μάχη του Κιλκίς από τη βουλγαρική σκοπιά”.
  • “Η Μάχη του Κιλκίς στη λογοτεχνία και στην τέχνη”.

Η σύνθεση της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου είναι: Πρόεδρος: Γεώργιος Μαργαρίτης, Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ και μέλη: Βαφειάδης Θανάσης, Τοπογράφος μηχανικός – Πολεοδόμος, Δώδος Δημοσθένης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, Μιχαηλίδης Ιάκωβος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας ΑΠΘ, Νικολακόπουλος Ηλίας, Καθηγητής Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ΕΚΠΑ, Ροτζώκος Νικόλαος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, Ώρμπακε Βέμουντ, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.