Στρατιωτικές Φωτοιστορίες 1821-2021 (Από την έκθεση του ΥΠΕΘΑ στη ΔΕΘ)

 Αρχειοθετώ τις εργασίες μου για το 1821. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και το περίπτερο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην 85η ΔΕΘ.

Είχα τη χαρά να σχεδιάσω το περιεχόμενο και την αφήγηση για τα 200 χρόνια του Ελληνικού Στρατού, επιλέγοντας τεκμήρια και γράφοντας φωτοιστορίες.

Λυπάμαι που στερηθήκαμε τη δυνατότητα να επισκεφθούμε όλοι τις εκθέσεις και τις εκδηλώσεις για το 1821.

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

 Η προσωπική μου σκέψη ήταν να διατρέξουμε τα γεγονότα με ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Οι πρωταγωνιστές του 1821 του 1912 του 1940 να μας ΄΄μιλούν΄΄ μέσα από προσωπικές επιστολές και ενθυμήματα.

Η επιλογή των τεκμηρίων έγινε με την πρόθεση να δημιουργηθεί ένα ιστορικό ΄΄σενάριο΄΄ που θα συνδέσει και θα δώσει ερεθίσματα στον επισκέπτη να γνωρίσει και στη συνέχεια να αναζητήσει, ο ίδιος, περισσότερες πληροφορίες για τους Έλληνες που έθεσαν και θέτουν, τον ευατό τους στην διάθεση της πατρίδας και της ελευθερίας.

Από τα μάτια μου πέρασαν εκατοντάδες γκραβούρες, λιθογραφίες, έργα τέχνης, φωτογραφίες, βίντεο και φυσικά ιστορικά κειμήλια, από τα Πολεμικά Μουσεία και τις Διευθύνσεις Ιστορίας Στρατού με τις σημαντικότερες στιγμές της Στρατιωτικής ιστορίας, εν καιρώ πολέμου, την ίδρυση των Όπλων, των Στρατιωτικών Υπηρεσιών, την κοινωνική προσφορά των Ενόπλων δυνάμεων, στις ειρηνικές περιόδους.

Στόχος ο επισκέπτης να  ΄΄ταξιδέψει΄΄ στον τόπο και τον χρόνο και να συναντηθεί με:

Τον Κολοκοτρώνη την χρονική στιγμή που αναλογίζεται την έναρξη της επανάστασης.

Τον Μπότσαρη όταν στέλνει κρυπτογραφημένο γράμμα, για να του προμηθεύσουν μπαρούτι.

Τον Φιλλέληνα Κόμη Σάντα Ρόζα να συντάσσει την τελευταία του επιστολή, πριν έρθει και θυσιαστεί στην Επαναστατημένη Ελλάδα.

Την Φρουρά του Μεσολογγίου, λίγες ώρες πριν την έξοδο.

Τον Έυελπι Αξιωματικό των Βαλκανικών πολέμων να περιγράφει, σε επιστολή του, την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και μετά να θυσιάζεται στο Μπιζάνι.

Τον ΄Άγνωστο Στρατιώτη΄΄ στο Αλβανικό Έπος, να διασώζει, από τον θάνατο,έναν Ιταλό Αξιωματικό γιατί και στις πολεμικές επιχειρήσεις υπάρχει ηθική και ανθρωπισμός.

Τον ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκο να υμνεί τον Φάρο στη Φάσσα, που στέκει αιώνες και μας συνδέει με το αρχέγονο παρελθόν.

Τον Έλληνα Στρατιώτη και Αεροπόρο στον πόλεμο της Κορέας, να κατακτά υψώματα, να διασώζει με αερογέφυρα 1000 Αμερικανούς Πεζικάριους και ταυτόχρονα να βοηθά τον άμαχο πληθυσμό.

Πρώτος σταθμός το παρελθόν.


Ο επισκέπτης μαθαίνει, συνοπτικά τις αρχικές απόπειρες για την ίδρυση του τακτικού στρατού, τα πρόσωπα που τον συγκρότησαν, τις δυσκολίες, τις θυσίες και τις επιτυχίες τους.

Εν αρχή οι Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.

Εκεί όπου οι Υψηλάντηδες συγκρότησαν τον Ιερό Λόχο από Έλληνες εθελοντές και φοιτητές της διασποράς. Είναι οι πρώτοι νεκροί του αγώνα.

Το Πανόραμα, διατρέχει τις εποχές. ΄΄Συναντά΄΄ ένα μωσαϊκό ανθρώπων με διαφορετικές ενδυμασίες, πολεμικές τακτικές και γλώσσες. Σουλιώτες, Οπλαρχηγοί, Βρακοφόροι, Φιλλέληνες αγωνιστές.

Τα χρόνια περνούν, ο Άτακτος Στρατός άλλάζει σε ξηρά και θάλασσα. Ιδρύονται τα Όπλα, οι Στρατιωτικές Υπηρεσίες. Ο εξοπλισμός εκσυγχρονίζεται με θωρηκτά, υποβρύχια, άρματα μάχης και πολεμικά αεροσκάφη

Τα διεθνή ιστορικά γεγονότα οδηγούν τις Ένοπλες Δυνάμεις σε μάχες, ναυμαχίες, θυσίες και επιτυχίες. Είναι το ένδοξο παρελθόν που η παρουσίασή του ολοκληρώνεται με την λήξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Αφετηρία για το Παρόν η  ίδρυση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), Στρατιωτικών υπηρεσιών και κλάδων. Παράλληλα στα Video έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την κοινωνική δράση και προσφορά του Στρατού μας σε φυσικές καταστροφές, διασώσεις, αεροδιακομιδές, παροχή προληπτικής ιατρικής στην άγονη γραμμή.

Το Μέλλον παρουσιάζει, με video και γραφιστικές απεικονήσεις, όλα όσα είναι σε εξέλιξη για το ΄΄Πράσινο Ελληνικό Στρατό΄΄ με σεβασμό στον περιβάλλον και τον πολιτισμό και όλα όσα σχεδιάζονται για το αύριο, σε σχέση με τους εξοπλισμούς, τις τεχνολογίας, τα επιστημονικά επιτεύγματα και την κοινωνική προσφορά.

Συντελεστές
Ιστορική επιμέλεια
Πολεμικό Μουσείο, Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, Διεύθυνση Ιστορίας Ναυτικού,Διεύθυνση Αεροπορίας Στρατού.

Έρευνα, Σχεδιασμός Αφήγησης, Επιλογή Κειμένων: Νατάσα Μποζίν

Καλλιτεχνικός Σχεδιασμός, γραφιστικά: Γιάννης Πιχαρίδης

Οργάνωση Παραγωγής: FS PRODUCTION – Φάνης Συναδινός

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.