ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΝΕΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ

Νέες αντιλήψεις και οργανωμένο σκεπτικό κατά την εύρεση εργασίας.






Διάβασα μια συνέντευξη στο antistrofa.gr για οργανωμένη παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε εργαζόμενους, που βγαίνουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αλλά και για όσους βρεθούν στην εφεδρεία και επιθυμούν να διαμορφώσουν ένα προφίλ ελκυστικό και στον ιδιωτικό τομέα.


Επίσης μια άλλη εταιρεία δημιούργησε ένα τηλεοπτικό σποτ το οποίο βλέπω επί μέρες και καλεί όσους θέλουν να διαμορφώσουν έξυπνα το προφίλ τους στα κοινωνικά δίκτυα, να απευθυνθούν στο δίκτυο καταστημάτων της εταιρείας.


Μέσα στην ψυχολογική καταχνιά που ζουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα και έχοντας πάγια άποψη ότι σε αυτή τη χώρα η εύρεση εργασίας είχε συνδεθεί με τον κουμπάρο, το ρουσφέτι, την ταπείνωση στον προθάλαμο πανομοιότυπων βουλευτικών γραφείων, οι δύο πληροφορίες που σαν ανέφερα, μάλλον μου άρεσαν γιατί είναι κάτι.


Ίσως η νοοτροπία ότι μόνο ο γνωστός θα μας βολέψει… κάποτε να αλλάξει.


Ως φαν του antistrofa.gr και αρκετών διαδικτυακών μέσων που παράγουν θέματα και δεν ανακυκλώνουν, ζήτησα άδεια να κάνω την αναδημοσίευση του ρεπορτάζ, καθώς έχει πολλές πληροφορίες για το σκεπτικό των εργοδοτών, στατιστικά και πολλά άλλα.



''Η εφεδρεία και οι νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί με την οικονομική κρίση, φέρνουν τα πάνω κάτω, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Όμως στον ιδιωτικό τομέα οι εργαζόμενοι ήταν από παλιά «μαθημένοι στα χιόνια», τα δύσκολα μάλλον θα τα περάσουν όσοι συνήθισαν την φιλόξενη και μόνιμη στέγη του δημοσίου που τώρα βρίσκονται στην πόρτα της εξόδου.

Για τα νέα δεδομένα το antistrofa.gr ρώτησε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ Κωνσταντίνο Παπαχατζή, κυρίως για το πως μπορούν να βοηθηθούν οι υποψήφιοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που προέρχονται από το δημόσιο και με ποια εργαλεία, να γίνουν… ορατοί και διαθέσιμοι στην ελεύθερη αγορά και στους εργοδότες που πάντα «ψάχνονται» για ικανά στελέχη.

Τώρα με την σταδιακή κατάργηση του δημόσιου τομέα ή έστω τη μετακύλιση ενός υπαλλήλου στον ιδιωτικό τομέα, πως μπορείτε να βοηθήσετε τους χιλιάδες εργαζόμενους που θα βγουν στην εφεδρεία;

''Ένας επιπλέον λόγος για τους ανθρώπους που φεύγουν από το δημόσιο και θα πρέπει να ενταχθούν στον ιδιωτικό τομέα, είναι ότι απαιτείται χρόνος και προετοιμασία μέχρι να διαμορφώσουν το βιογραφικό τους.

Στη συνέχεια πρέπει να σκεφτούν που θα μπορούσαν να το κοινοποιήσουν για να έχουν άμεσα αποτελέσματα. Όλη αυτή η διαδικασία απλοποιείται όταν επικοινωνήσουν με την ΑΝΑΔΕΙΞΗ.

Εμείς διαμορφώνουμε για λογαριασμό τους ένα …ανταγωνιστικό βιογραφικό που αμέσως θα εμφανιστεί στην ιστοσελίδα μας και θα είναι στη διάθεση χιλιάδων εργοδοτών!΄΄

Πρακτικά πως γίνεται; Τί κερδίζουν εκτός από χρόνο;

΄΄Πρώτον, δεν χρειάζεται να μπουν στη χρονοβόρα και πολυέξοδη διαδικασία του να αναρωτιούνται που θα μπορούσαν να στείλουν το βιογραφικό τους.

Δεύτερον, δεν χρειάζεται να στενοχωριούνται γιατί οι περισσότεροι δεν έχουν εμπειρία από τον ιδιωτικό τομέα και τις τακτικές αναζήτησης εργασίας.

Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ θα τα κάνει όλα γι αυτούς. Τρίτον, εμείς θα συντάξουμε ένα επαγγελματικό βιογραφικό με τη κατάλληλη συνοδευτική επιστολή που θα να τραβήξει το ενδιαφέρον ενός μελλοντικού εργοδότη ώστε να καλέσει τον υποψήφιο σε συνέντευξη. Δηλαδή, έχουμε καταφέρει κυρίως με την ηλεκτρονική τράπεζα βιογραφικών που δημιουργήσαμε, να πάμε τον εργοδότη στον εργαζόμενο και όχι το αντίστροφο. Τέταρτον, ο υποψήφιος θα έχει τη δυνατότητα και τη γνώση, με τη βοήθεια συμβούλων της ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, προκειμένου να πείσει τον εργοδότη στη συνέντευξη πρόσωπο με πρόσωπο ότι είναι ο καλύτερος για τη δουλειά που χρειάζεται΄΄

Ποιές είναι οι πιθανότητες επιτυχίας;


Ο μέσος εργοδότης σήμερα λαμβάνει περίπου 500 βιογραφικά για μία θέση εργασίας, για αυτό και πολλοί πλέον δεν καταχωρούν μικρές αγγελίες εργασίας!
 Αυτό σημαίνει ότι θα καλέσει το πολύ 10-15 υποψήφιους σε μία συνέντευξη. Δουλειά μας είναι να δημιουργήσουμε, όπως είπαμε, ένα ελκυστικό βιογραφικό που θα προσελκύσει τον εργοδότη ώστε να τον καλέσει για συνέντευξη.
Το επόμενο στάδιο είναι να μπορεί ένας υποψήφιος να διαχειριστεί επαγγελματικά την διαδικασία της συνέντευξης.
Πάρα πολλοί ικανοί υποψήφιοι χάνουν θέσεις εργασίας γιατί δεν μπορούν να υποστηρίξουν αποτελεσματικά την υποψηφιότητα τους απέναντι σε έναν εργοδότη. Η δουλειά των συμβούλων της ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ είναι να προετοιμάζουν τους ανθρώπους αυτούς για το πως θα διαχειριστούν τη συνέντευξη. Όταν λοιπόν προσκληθούν σε μία συνέντευξη να μην περιμένουν κάποιος να τους δώσει τη θέση, αλλά να μπορούν να την πάρουν με την αξία τους και τις κατάλληλες απαντήσεις που θα δώσουν.

Τί έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν στη διαδικασία «ψάχνω δουλειά»;

Πριν από λίγα χρόνια υπήρχαν περισσότερες επιλογές, οπότε κάποιος και με ένα μέτριο βιογραφικό ή με μία μέτρια παρουσία σε μία συνέντευξη, να διεκδικούσε εύκολα μια θέση εργασίας. Σήμερα πια η αναζήτηση εργασίας είναι μία… δουλειά από μόνη της, που σημαίνει ότι οι θέσεις είναι λιγότερες, οι υποψήφιοι περισσότεροι και συνεπώς τεράστιος ο ανταγωνισμός. Τώρα, οι υποψήφιοι πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι και «εξοπλισμένοι» κατάλληλα γιατί απλούστατα, με τέτοιο ανταγωνισμό, δεν θα έχει δεύτερη ευκαιρία .

Καθημερινά έρχεστε σε επαφή με πτυχιούχους και ικανούς ανθρώπους. Η αγορά μπορεί να τους απορροφήσει όλους;

Η αγορά εργασίας είναι ιδιαίτερα απαιτητική αυτή την περίοδο και πολύ σκέφτονται ως λύση και το εξωτερικό. Και εκεί ακόμα έχουμε δημιουργήσει ένα δεύτερο πεδίο που αφορά Έλληνες που θέλουν να εργαστούν στο εξωτερικό όπου επίσης μπορεί όποιος θέλει να καταθέσει το βιογραφικό του στα αγγλικά και να μπορεί να αναζητήσει εργασία στην Ευρώπη αλλά και τις άλλες ηπείρους.

 Η αγορά δεν μπορεί να τους απορροφήσει όλους για αυτό και δεν μπορούμε στις νέες συνθήκες να πηγαίνουμε με εργαλεία του παρελθόντος.
 Πρέπει λοιπόν να εξετάσουμε όλα τα δυνατά σενάρια απασχολησιμότητας και αυτά είναι πέρα από την πλήρη απασχόληση, η εργασία μερικής απασχόλησης, σύμβασης έργου, on a job project, εξωτερικής ανάθεσης εργασιών κλπ. Είναι επαγγελματικές επιλογές με τις οποίες μπορεί κάποιος να αναλάβει ένα έργο σε μία εταιρεία για μερικούς μήνες, στην συνέχεια να απασχοληθεί σε μία άλλη εταιρεία ως εξωτερικός συνεργάτης κ.ο.κ. Μπορούμε επίσης να υποστηρίξουμε όσους είναι άνω των 40 που δυσκολεύονται να βρουν μία θέση εργασίας, έχουν όμως πολύ μεγάλη επαγγελματική εμπειρία και μπορούμε να τους βοηθήσουμε να γίνουν ακόμα πιο ανταγωνιστικοί και να προσεγγίσουν εναλλακτικά την αγορά εργασίας.

Υπάρχει τάση μετανάστευσης; Μιλάτε με εταιρείες ελληνικών ή ξένων συμφερόντων στο εξωτερικό;

-Υπάρχει ενδιαφέρον από Έλληνες να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, ειδικά από αυτούς που δεν έχουν πολλές οικογενειακές υποχρεώσεις, αλλά και ενδιαφέρον κυρίως ελληνικών επιχειρήσεων που βρίσκονται στο εξωτερικό ή Ελλήνων επιχειρηματιών που θέλουν έλληνες εργαζόμενους (γλώσσα, κουλτούρα κλπ).

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον υπάρχει στις πωλήσεις, στη διαχείριση των εξαγωγών και σε χρηματοοικονομικές θέσεις. Γενικώς, ο Έλληνας επιχειρηματίας θεωρεί τον Έλληνα εργαζόμενο ως άνθρωπο μεγαλύτερης εμπιστοσύνης, άρα υπάρχουν έλληνες επιχειρηματίες και ελληνικές εταιρείες που θα του εμπιστεύονταν μία θέση. Ενδιαφέρον υπάρχει κυρίως σε βαλκανικές χώρες για λόγους μεγαλύτερης τεχνογνωσίας, γιατί οι Βούλγαροι, Σέρβοι, Ρουμάνοι κλπ δεν έχουν ακόμα μεγάλη εμπειρία στη σύγχρονη επιχειρηματικότητα , οπότε ένας Έλληνας ο οποίος χειρίζεται και ξένες γλώσσες μπορεί να χειριστεί καλύτερα και μία θέση εργασίας.


Η πραγματικότητα είναι μια.

 Οι θέσεις εργασίας που προσφέρονται σήμερα είναι λίγες και οι υποψήφιοι πολλοί. Έτσι δεν αρκούν τα προσόντα.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να πείσουν - αν θέλουν άμεσα δουλειά - τον μελλοντικό και εν δυνάμει εργοδότη τους, ότι είναι οι κατάλληλοι για τη θέση.



Γι’ αυτό μην αναρωτιέστε για ποιον λόγο δεν σας καλούν σε συνεντεύξεις παρά τα προσόντα που έχετε, αλλά πάρτε την υπόθεση στα χέρια σας, ζητώντας την γνώμη ενός ειδικού για το βιογραφικό σας. Κεντρίζει, ή όχι το ενδιαφέρον του εργοδότη; Μήπως πρέπει να ...ξαναγραφτεί και μάλιστα από τον ειδικό και όχι από εσάς ή κάποιον φίλο σας;


Σύμφωνα με στοιχεία και έρευνες, ο μέσος εργοδότης σήμερα λαμβάνει περίπου 500 βιογραφικά για μία θέση εργασίας! Με απλά μαθηματικά, αυτό σημαίνει ότι θα καλέσει για συνέντευξη το πολύ 10-15 υποψήφιους, δηλαδή περίπου το 2% όσων έχουν στείλει το βιογραφικό τους!

Έτσι ένα κακοστημένο βιογραφικό και με λάθη, καθώς και η απουσία της κατάλληλης συνοδευτικής επιστολής ενδέχεται να σας στοιχίζουν μια δουλειά ανάλογη των προσόντων σας και ταυτόχρονα το μέλλον σας.

Να σημειωθεί ότι το πρώτο "ξεκαθάρισμα" του μεγάλου όγκου βιογραφικών σε μια εταιρεία, γίνεται αναπόφευκτα από τα ίδια τα βιογραφικά και τις συνοδευτικές επιστολές. Η πρώτη εντύπωση είναι καθοριστική για τις περαιτέρω κινήσεις, απορρίψεις ή συναντήσεις για συνέντευξη!


Θέλει τρόπο όχι κόπο

«Δεν αρκεί ο υποψήφιος εργαζόμενος να «ρίξει» απλώς σε ένα φύλλο χαρτί τις σπουδές και τα προσόντα του, θα πρέπει να δημιουργήσει ένα ελκυστικό βιογραφικό για να προσελκύσει και να κεντρίσει το ενδιαφέρον του εργοδότη ώστε να τον καλέσει για συνέντευξη, δηλαδή να περάσει ο υποψήφιος στο δεύτερο και καθοριστικό στάδιο για πρόσληψη» τονίζει στο antistrofa.gr ο Κώστας Παπαχατζής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΑΝΑΔΕΙΞΗ που δραστηριοποιείται στο χώρο της επιλογής ανθρωπίνου δυναμικού και διευκριονίζει:

Το βιογραφικό δεν είναι η... αυτοβιογραφία μας, δεν θα πρέπει να μακροσκελές ούτε φλύαρο. Δεν θα πρέπει να το στέλνουμε...ασυνόδευτο, δηλαδή χωρίς μια σωστά διατυπωμένη ανταγωνιστική επιστολή!
 Σ’ αυτή την επιστολή, μπορείτε να εκφραστείτε, να επιχειρηματολογήσετε και να πείσετε τον μελλοντικό σας εργοδότη ότι αξίζει να σας καλέσει σε συνέντευξη.
 Στην ΑΝΑΔΕΙΞΗ  www.anadeixi.gr/ergasia μπορούμε να αξιολογήσουμε δωρεάν το βιογραφικό που μας στέλνει ένας ενδιαφερόμενος, για να κρίνουμε την καταλληλότητά του.

Στη συνέχεια αν το επιθυμεί, με μια ιδιαίτερη προσιτή τιμή για ανέργους, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο, σωστά δομημένο και ελκυστικό βιογραφικό που να ελκύει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, δηλαδή του μελλοντικού εργοδότη του.

Επίσης για όσους το επιθυμούν μπορούμε να προβάλλουμε το βιογραφικό τους και στη νέα ανοικτή ηλεκτρονική βάση βιογραφικών της ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ που χρησιμοποιούν καθημερινά και δωρεάν, δραστήριοι εργοδότες σε όλη την Ελλάδα που αναζητούν προσωπικό αποφεύγοντας πλέον να δημοσιεύουν αντίστοιχες αγγελίες!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.