(αναδημοσίευση απο το προφίλ του Σ. Κουζινόπουλου στο Facebook)
Σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα για τη Θεσσαλονίκη του Ελληνοϊταλικού πολέμου, της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης, από πρωταγωνιστές εκείνων των ηρωϊκών γεγονότων, οι περισσότεροι των οποίων δεν βρίσκονται σήμερα εν ζωή, παρουσιάζονται στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς FM-102 και 9,58 της ΕΡΤ3, από τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Σπύρο Κουζινόπουλο.
Ανασύρονται από το σκονισμένο αρχείο του Σπύρου Κουζινόπουλου μαγνητοφωνημένες συνεντεύξεις που έγιναν πριν από 30 και περισσότερα χρόνια, κι έτσι θα ακουστούν οι φωνές των:
-του αρτεργάτη πρώην δημάρχου Αμπελοκήπων Χρήστου Ράπτη, για το πώς στέλνονταν από τη Θεσσαλονίκη οι κουραμάνες και τα άλλα τρόφιμα στους στρατιώτες μας που πολεμούσαν στο Αλβανικό Μέτωπο.-του καθηγητή Αντώνιου Σιγάλα για τη λειτουργία του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στα χρόνια της Κατοχής.
-του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου που μιλάει για την πείνα και τους νεκρούς από κρύο και ασιτία στα χρόνια της ναζιστικής σκλαβιάς.
-τους Γιάννη Τριάρχου, Σολομών Χάουελ και Χάϊνς Κούνιο να καταθέτουν τις μαρτυρίες τους για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης
-τον Θεόδωρο Βαλαχά να περιγράφει τις εκτελέσεις στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά» και τις κραυγές των μελλοθάνατων ενώ οδηγούνταν στο εκτελεστικό απόσπασμα «μην μας ξεχάσετε».
-τους επιζήσαντες από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη Ελένη Νανακούδη και Θανάση Κυρούδη να μιλάνε για τη χιτλερική βαρβαρότητα και το πώς κάηκαν ζωντανοί στο φούρνο του Γκουραμάνη οι 149 συγχωριανοί τους.
-τους Χάρη Αντωνιάδη και Βασίλη Μελίδη να αναφέρουν στοιχεία για τα πρώτα σαμποτάζ κατά των Γερμανών κατακτητών στη Θεσσαλονίκη.
-τους Γιάννη Κανάκη και Μιχάλη Αλεξανδρόπουλο που εξιστορούν τις συνθήκες υπό τις οποίες εκδίδονταν μυστικά η αντιστασιακή εφημερίδα «Ελευθερία».
-τον άλλοτε δήμαρχο Θεσσαλονίκης Θανάση Γιαννούση να μιλάει για τη δράση της ΕΠΟΝ στην κατοχική Θεσσαλονίκη και τον γραμματέα της ΕΠΟΝ Θεσσαλονίκης, Άνθιμο Χατζηανθίμου να περιγράφει μία διαδήλωση που έγινε στη σκλαβωμένη Θεσσαλονίκη από τους φοιτητές την 25η Μαρτίου 1943.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.