"Το λιμάνι της Κέρκυρας στους αιώνες''

Είναι ο τίτλος του μικρού,εκπαιδευτικού Ντοκιμαντέρ που είχα την χαρά, μαζί με αξιόλογους συντελεστές και συνεργάτες να δημιουργήσουμε, σε χρόνο ρεκόρ, για το Επιμελητήριο της Κέρκυρας.

Διατρέχει, συνοπτικά, τα ιστορικά γεγονότα και τα πρόσωπα που έδρασαν και επέδρασαν στο λιμάνι του νησιού, από την αρχαιότητα μέχρι και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Λεπτομέρεια τοιχογραφίας στο Σέρβικο Μουσείο

Αφηγητές και ηθοποιοί αποδίδουν κείμενα και μαρτυρίες Ελλήνων και ξένων συγγραφέων και περιηγητών που γνώρισαν και έγραψαν για το νησί.

Διαλέξαμε τις εικόνες πολύ προσεκτικά και για όσες μας έλειπαν και επιθυμούσαμε να εντάξουμε, απευθυνθήκαμε σε φορείς και πρόσωπα της Κέρκυρας που ανταποκρίθηκαν άμεσα και θερμά.

Τους ευχαριστώ προσωπικά για: τον χρόνο που αφιέρωσαν και ανατρέξαμε στα αρχεία τους αλλά και για τις ιστορίες που μου αφηγήθηκαν και έγιναν και δικό μου κτήμα.

Έτσι, με πίνακες κλασικών και σύγχρονων ζωγράφων, φωτογραφίες- ντοκουμέντα από τα αρχεία τοπικών φορέων και προσώπων επενδύσαμε με εικόνα, τις αφηγήσεις και την πρωτότυπη μουσική του Μιχάλη Αβραμίδη που της δώσαμε  τον ΄΄ρόλο΄΄ του τέταρτου ΄΄αφηγητή΄΄.

Είναι μια παραγωγή με στόχο να ενημερώσει και να επισημάνει την οικονομική, εμπορική και ιστορική σημασία που είχε και έχει, για την Ελληνική και διεθνή πραγματικότητα, το Κερκυραϊκό λιμάνι.
Σ. Άνθης
                           
 Συντελεστές 


Έρευνα/Σενάριο Νατάσα Μποζίνη
 Σκηνοθεσία Γιάννης Γρηγορίου
 Μουσική, ενορχήστρωση Μιχάλης Αβραμίδης 
Αφήγηση Αντριάνα Αργυροκαστρίτη, Νατάσα Μποζίνη, Χρήστος Αναγνώστου

Εκτέλεση παραγωγής Studio Amid 
Παραγωγή Επιμελητήριο Κέρκυρας 2019

Για το οπτικό υλικό ευχαριστούμε

1. Τη Φιλαρμονική Εταιρεία «Ν. Μάντζαρος» τον πρόεδρο Γιάννη Τριβιζά και τον Αρχιμουσικό
Σωκράτη Άνθη.
Στα πολύτιμα αρχεία της Εταιρίας βρίσκεις την απόφαση δημιουργίας Ταμείου για τους ασθενείς  Μουσικούς, εν έτη  1891!  αλλά και την πρώτη εγγραφή μελών με Εβραϊκή καταγωγή
L.Saramandic

2. Το «Σέρβικο Μουσείο Κέρκυρας»

και τον Lubomir Saramandic .

Γνώστης της ιστορίας του δικού του τόπου και επιμελητής των εκθεμάτων που φιλοξενεί το Μουσείο.

Στον  Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο ο Σέρβικος στρατός, άμαχοι και τα μέλη της Σέρβικης κυβέρνησης μεταφέρθηκαν με συμμαχικά πλοία και βρήκαν καταφύγιο στην Κέρκυρα.

Οι απώλειες ψυχών, από τις δυσκολίες του ταξιδιού και της εγκατάστασης ήταν χιλιάδες.

3. Τον « Κερκυραϊκό Σύνδεσμο Ελληνοσερβικής Φιλίας»
και τον πρόεδρο Ζέλικ Πόποβιτς .

Ζέλικ Πόποβιτς

 Μια μικρή σελίδα  της μεγάλης ιστορίας των Σέρβων στην Κέρκυρα, μου περιέγραψε και ο Ζέλικ Πόποβις, με αφηγήσεις, εικόνες και προσωπικές ιστορίες των προγόνων του.

Στο λιμάνι της Κέρκυρας είναι βαθιά αποτυπωμένα,  τα χνάρια του Ιωάννη Καποδίστρια.
Από εκεί έφυγε. νεαρός. για να σπουδάσει στην Πάδοβα.

 Επιστρέφοντας εκεί έβλεπε τις ισχυρές δυνάμεις της εποχής να αποβιβάζονται και να εναλλάσσονται.

Ι.Καποδίστριας.Λάδι σε καμβά.Ειρήνη Βογιατζή 2014   

Το 1808 μελαγχολικός, σκεπτικός μα με σταθερούς πολιτικούς στόχους, κίνησε για την αυλή του αυτοκράτορα της Ρωσίας.

Όταν είδα τον πίνακα της εικαστικού Ειρήνης Βογιατζή, ΄΄αναγνώρισα΄΄ την έκφραση στη μορφή, που είχα σχηματίσει στο νου μου, διαβάζοντας δικά του κείμενα, εκείνης της εποχής.

Αυτήν την εικόνα θέλησα να δουν και να έχουν από τον Καποδίστρια, τα παιδιά της Κέρκυρας, στα οποία κάναμε την πρώτη προβολή.

Αναζήτησα τη ζωγράφο και την ευχαριστώ από καρδιάς για το δικαίωμα, αυτός ο Καποδίστριας να είναι στο μικρό μας ντοκιμαντέρ.



Στο μοντάζ, με τον σκηνοθέτη Γιάννη Γρηγορίου,  προσπαθήσαμε να του δώσουμε κίνηση, να τον φέρουμε κοντά μας, στο σήμερα.

Είναι κάποιοι τόποι στην Ελλάδα που η ιστορία δεν αποτελείται από αρχιτεκτονικά σπαράγματα ή μνημονεύεται μόνο σε βιβλία και αμφιθέατρα.

Αντίθετα αποτελεί κομμάτι της ζώσας πραγματικότητας των σύγχρονων Ελλήνων.

Τους επηρεάζει, τους μπολιάζει. Συνυπάρχουν μαζί της και νιώθουν ότι φέρουν την ευθύνη να μείνει ζωντανή και να γίνει κοινό κτήμα.

Ένα αυτοκίνητο, για να κινούμαι στην Κέρκυρα, πέρασα να παραλάβω από το γραφείο του  Σπύρου Μανδύλα και πριν μου παραδώσει το κλειδί, άνοιξε την αποθήκη του,  να δούμε μια σπάνια καδραρισμένη φωτογραφία!

Σ. Μανδύλας
Απεικονίζει  το Νέο Λιμάνι του νησιού, πριν εκσυγχρονιστεί από τα έργα.

Το μικρό ντοκιμαντέρ είχε ολοκληρωθεί, αλλά αυτή η εικόνα εκτός από τεκμήριο, συμβόλιζε την επιθυμία ενός Κερκυραίου πολίτη να την προσφέρει για να συμβάλλει στη συλλογική μνήμη του τόπου του.

Μέχρι να χαράξει την είχαμε προσθέσει, στο υλικό,  έστω και για λίγα δευτερόλεπτα.
Η συνάντηση με τον Σπύρο ήταν από τις ωραίες μικρές χαρές που μου δίνει η  εργασία μου.

Για το οπτικό υλικό  Ευχαριστούμε επίσης 

Τον Σπυρίδωνα Σπαή, για τις σύγχρονες  λήψεις του νησιού του, από ψηλά

Την Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Κέρκυρας

Τον φωτορεπόρτερ Σταμάτη Καταπόδη

και το Αρχείο Καλλάρη/Τόμπρου

Στρατηγός Κ. Καλλάρης

Όταν ήρθε στα χέρια μου, πριν δέκα χρόνια  το Αρχείο των οικογενειών  Καλλάρη και Τόμπρου ξεκίνησε και η ενασχόληση μου με την ιστορία του νησιού της Κέρκυρας.

Σε αυτό ανέτρεξα και για πρώτη φορά έγιναν επίσης κοινό κτήμα οι εικόνες του νησιού που φύλαξαν με ευλάβεια και μου εμπιστεύθηκαν, οι τελευταίοι απόγονοι.

Του Στρατηγού Καλλάρη και της συζύγου του Νικολίνας Τόμπρου εγγονής του ριζοσπάστη γερουσιαστή Κ. Τόμπρου που ήταν ανάμεσα σε αυτούς που υπέγραψαν της Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα το 1864.



Με αυτά τα ''υλικά΄΄ και συνεισφορές,  φτιάξαμε, σε δέκα μόλις ημέρες,  το μικρό ντοκιμαντέρ ΄΄Το Λιμάνι της Κέρκυρας στους Αιώνες΄΄
Το θεωρώ από τα σημαντικότερα στην πορεία μου γιατί μου προσέφερε νέους  φίλους και επιβεβαίωσε την άποψη ότι  "Οι πολίτες διασώζουν την ιστορία"

                                                                                                          Ν. Μποζίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.