Μουσείο Παιδιού και Παιχνιδιού με την συλλογή της Μαριάννας Βιλδιρίδη





«Ξέρουμε να βρίσκουμε μαργαριτάρια στα όστρακα των κοχυλιών. Χρυσάφι στα σπλάχνα των βουνών και άνθρακα μέσα στη γη.
Έχουμε όμως άγνοια για τους πνευματικούς σπόρους, για το δημιουργικό μετάλλευμα που κρύβει το παιδί, όταν έρχεται στον κόσμο να ανανεώσει την ανθρωπότητα.»
Την εποχή του μεσοπολέμου έγραφε η Dr Maria Montessori:
Έρχεται ένα εντυπωσιακό Μουσείο Παιχνιδιού, με παιχνίδια από τον 17ο αιώνα

Το Μουσείο Παιδιού και Παιχνιδιού ,συλλογή Μαριάννας Βιλδιρίδη υλοποιείται χάρη στην έμπρακτη στήριξη και την πρωτοβουλία του δημάρχου Πυλαίας –Χορτιάτη, Ιγνάτιου Καιτεζίδη .

Το Μουσείο λοιπόν Παιδιού και Παιχνιδιού, προ των πυλών έρχεται να ενημερώσει, να ψυχαγωγήσει , να μυήσει τα παιδιά με τρόπο βιωματικό στο μαγευτικό κόσμο του παιχνιδιού και να βοηθήσει τους ερευνητές να κάνουν ένα βήμα παραπάνω σε ιστορικά δεδομένα. Εκεί όπου θα δουν , θα ακούσουν και θα αισθανθούν , μικροί και μεγάλοι όλα όσα ο κόσμος του παιδιού έχει να τους αφηγηθεί…

Ένα μουσείο που αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του τον Οκτώβριο του 2020 και θα έχει μία μοναδική ταυτότητα.Το μουσείο αυτό θα αποτελέσει το πρώτο ‘’πράσινο’’ και ‘’έξυπνο’’ μουσείο με κάθετες φυτεύσεις στους τοίχους και όλες τις νέες τεχνολογίες για εξοικονόμηση ενέργειας και θα συνδυάζει την παράδοση με την τεχνολογία.

Επιτέλους έφτασε η στιγμή που το όνειρο της DR Μαριάννας Βιλδιρίδη –Χατζητόλιου , η οποία επιτέλεσε επί 13 χρόνια πρόεδρος του Λαογραφικού- Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας – Θράκης (ΛΕΜΜΘ) και συγχρόνως ιδρύτρια και διευθύντρια ενός πρωτοποριακού σχολείου, της ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ- Μαριάννα Βιλδιρίδη ,θα γίνει απτή πραγματικότητα.

«ΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΟΣ ΤΑ ΚΡΕΙΤΤΩ»


υπάρχει μια αντιπροσωπευτική αναφορά:
Στους λόγους που διαμόρφωσαν τη συλλογική της συνείδηση, τις απόψεις και τις δράσεις της.

Ο χώρος αυτός θα αποτελέσει όχι μόνο ένα σύγχρονο μουσείο αλλά και ένα καινοτόμο χώρο εκπαίδευσης παιδιών και ενηλίκων με εκσυγχρονισμένα μουσειοεκπαιδευτικά προγράμματα και διάχυτη χρήση της τεχνολογίας για όλη την οικογένεια. Άλλωστε η δράση της DR Μαριάννας Βιλδιρίδη στον τομέα της παιδείας και του πολιτισμού είναι γνωστή παγκοσμίως.

Η ίδια ένα άτομο με πολλές τιμητικές διακρίσεις για τις καινοτομίες της στην εκπαίδευση και το πολύχρονο φιλανθρωπικό και κοινωνικό της έργο , πάντοτε με κάθε τρόπο δίπλα στα παιδιά. Βραβευμένη από την γερμανική ακαδημία του πανεπιστήμιου του Μονάχου και τον Professor του Πανεπιστημίου του Μονάχου, παιδίατρο και αναπτυξιολόγο THEODORE HELLBRUGGE αποδέχτηκε την πρόταση του καθηγητή να σπουδάσει με υποτροφία στη γερμανική Ακαδημία και να λάβει μεταπτυχιακό δίπλωμα με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και ΑΜΙ ( ASSOCIATION Montessori Internationale ) στη Διεθνή Ακαδημία Πρόληψης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Μονάχου, στην Μοντεσσοριανή Παιδαγωγική και στην Ειδική Παιδαγωγική.

Οι σπουδές της δεν περιορίζονται μόνο στον τομέα της παιδαγωγικής όπου κατέχει διδακτορική διατριβή που αποτιμήθηκε με άριστα για τα παιδιά της προσχολικής αλλά αφορούν και τομείς όπως η θεατρολογία , η γαλλική φιλολογία ,οι ξένες γλώσσες , η ιστορία της τέχνης και αρκετοί ακόμη που τη βοήθησαν στο έργο της ως παιδαγωγός αλλά και ως μελετήτρια και ερευνήτρια.

Η ίδια μάλιστα είναι η μοναδική κάτοχος στην Ελλάδα της άδειας εκπαίδευσης στελεχών για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών Αναπτυξιακής Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής βάση του Μοντεσοριανού μοντέλου Εκπαίδευσης από το Πανεπιστήμιο Του Μονάχου.

Όλες αυτές οι γνώσεις σε συνάρτηση με την αμέτρητη αγάπη που τρέφει για το παιδί, την ώθησαν στο να ιδρύσει ένα σχολείο που θα φωτίζει τα παιδιά και θα τους διδάσκει ανάμεσα στα υπόλοιπα την μουσειακή αγωγή και την αγάπη προς την τέχνη, την παράδοση , τον πολιτισμό.

Κάθε της βήμα στενά δεμένο με το προηγούμενο. Στην πολισχιδή ζωή της , διηύθυνε ένα επιτυχημένο σχολείο, και συγχρόνως συνέλεγε για να πετύχει τον επόμενό της στόχο. Ένα μουσείο διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Άλλωστε η αγάπη της για το διαφορετικό και την ειδική αγωγή είναι δεδομένη.

Η στιγμή αυτή πλησιάζει και η συλλογή της που αριθμεί 50000 παιχνίδια και αντικείμενα που αναφέρονται στην παιδική ηλικία και τον κόσμο του παιδιού από το 17ο αιώνα και εξής, θα παρουσιαστεί στα μάτια παιδιών και ενηλίκων. Η ίδια άλλωστε πέρα από παιχνίδια και αντικείμενα σχετικά με τον κόσμο του παιδιού , διαθέτει και μια πλούσια βιβλιοθήκη με βιβλία από τον μαγευτικό κόσμο του παιχνιδιού. Στη βιβλιοθήκη της διακρίνει κανείς και το δικό της βιβλίο’’ Παιδί, Παιχνίδι, Παιδεία, Πολιτισμός΄΄ που επεξεργάζεται δύο έννοιες αλληλένδετες , το παιδί και το παιχνίδι και δίνει την ιστορική , λαογραφική και ψυχολογική αξία του παιχνιδιού στη ζωή του παιδιού.
Στα σκαριά βρίσκεται και το νέο της βιβλίο με τίτλο ‘’ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ‘’ ΤΟ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΙ Η ΕΦΑΡΜΟΦΗ ΤΟΥ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ .Τ
ο παράδειγμα της ‘’ Σύγχρονης Μοντεσσοριανής Εκπαίδευσης –Μαριάννα Βιλδιρίδη.


Μετά από 30 συναπτά έτη έρευνας και μελέτης από την ίδια την DR ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΙΛΔΙΡΙΔΗ-ΧΑΤΖΗΤΟΛΙΟΥ όπως και διαρκούς ΣΥΛΛΟΓΗΣ ,ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ,ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ κάνει πραγματικότητα την ΙΔΡΥΣΗ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ-ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΙΛΔΙΡΙΔΗ-ΧΑΤΖΗΤΟΛΙΟΥ. σε μια έκταση περίπου 4000 τ.μ στην περιοχή των Ελαιώνων ,του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη.



Η πορεία της DR ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΒΙΛΔΙΡΙΔΗ – ΧΑΤΖΗΤΟΛΙΟΥ στο χώρο της παιδείας , του πολιτισμού και του εθελοντισμού είναι μείζονος σημασίας. Η ΑΓΑΠΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ και η διάθεσή της να ονειρεύεται όσο ζει και να οραματίζεται , έχει τις απαρχές της πολύ πριν η ίδια το 1992 ιδρύσει το σχολείο της , ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ- ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΙΛΔΙΡΙΔΗ, ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΠΟΨΗ ,ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ. Τα παιδιά είναι γι’ αυτήν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος , είναι το μέσον ενός κύκλου , ο οποίος αντικατοπτρίζει την πορεία του βίου της. Όλα γίνονται για τους μικρούς της φίλους που θα εξελιχθούν και θα απαρτίσουν τους ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΑΥΡΙΑΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. Γι’ αυτό και ποτέ δεν έπαψε να εξελίσσει ότι κάνει. Η στασιμότητα είναι ένα χαρακτηριστικό, μια κατάσταση που δεν άρμοζε και δεν αρμόζει στην προσωπικότητά της. Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ τη χαρακτηρίζει και την ακολουθεί σε κάθε της δράση.

Δραστήρια , πραγματοποίησε αλλεπάλληλα βήματα στον επαγγελματικό της τομέα που συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους. Ίδρυσε ένα σχολείο γιατί αγαπούσε τα παιδιά. Εκεί , δεν δίστασε να γεμίσει αυτό τον χώρο με μουσειακά παιχνίδια -αντίκες. Παιχνίδια που ανάγονται σε διαφορετικές χώρες , διαφορετικές χρονικές περιόδους και που είναι φτιαγμένα από κάθε λογής υλικά. Δημιούργησε ένα περιβάλλον όπου το παιδί λάμβανε καθημερινά πολυποίκιλα ποιοτικά ερεθίσματα. Ποτέ δεν σταμάτησε να ερευνά, να συλλέγει και να τεκμηριώνει τη συλλογή της.

Σε κάθε αντικείμενο- παιχνίδι διέκρινε όχι μόνο την ιστορική και αισθητική του αξία αλλά και την παιδαγωγική του διάσταση. Πολλά παιχνίδια υπήρξαν το έναυσμα για να διαδώσει μηνύματα και να δείξει τη σημασία του παιχνιδιού στη ζωή ενός παιδιού.

Η πολυθεματική της συλλογή , η οποία αριθμεί σήμερα πάνω από 50000 παιχνίδια και αντικείμενα από τον κόσμο του παιδιού από το 17ο αιώνα μέχρι σήμερα,ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ και δικαιολογείται από αυτή της την ΕΝΤΟΝΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ πολλά και διαφορετικά μέσα για να ψυχαγωγηθεί και να εκπαιδευτεί ανάλογα με τον χαρακτήρα του , το φύλο αλλά και την ιδιαιτερότητά του.Η συλλογή αυτή συνεχώς ανανεώνεται και εμπλουτίζεται δίνοντας μία άλλη διάσταση στο παιχνίδι. Άλλωστε όταν κανείς συλλέγει διαφορετικά είδη παιχνιδιών ή αντικειμένων που αφορούν τον κόσμο του παιδιού , μπορεί να πλάθει πιο εύκολα ιστορίες και μύθους με τα αντικείμενα αυτά και ΝΑ ΜΕΤΑΔΩΣΕΙ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.

Η ίδια διορατική καθώς ήταν γνώριζε εξαρχής τον προορισμό των παιχνιδιών αυτών. Μετά από 30 συναπτά έτη έρευνας και μελέτης από την ίδια την DRΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΙΛΔΙΡΙΔΗ-ΧΑΤΖΗΤΟΛΙΟΥ όπως και διαρκούς ΣΥΛΛΟΓΗΣ ,ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ,ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ,ο επίσης ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΥΛΑΙΑΣ- ΧΟΡΤΙΑΤΗ ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΚΑΙΤΕΤΖΙΔΗΣ κάνει πραγματικότητα την ΙΔΡΥΣΗ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ-ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΙΛΔΙΡΙΔΗ-ΧΑΤΖΗΤΟΛΙΟΥ. σε μια έκταση περίπου 4000 τ.μ στην περιοχή των Ελαιώνων ,του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη. Στη Θεσσαλονίκη.

Ένα μουσείο που αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του τον Οκτώβριο του 2020 και θα έχει μία μοναδική ταυτότητα.Το μουσείο αυτό θα αποτελέσει το πρώτο πράσινο μουσείο με κάθετες φυτεύσεις στους τοίχους και όλες τις νέες τεχνολογίες για εξοικονόμηση ενέργειας και θα συνδιάζει την παράδοση με την τεχνολογία

Μια συλλέκτης που μάζευε κούνιες , νάκες , οτιδήποτε μπορούσε να διασώσει στο πέρασμα του χρόνου. Αγαπά την παράδοση αλλά δεν αρνείται τον εκσυγχρονισμό. Ζει για να μαζεύει και να δώσει στη νέα γενιά έναν ακόμη λόγο να θαυμάζει τον τόπο της , την Ελλάδα . Αλλά και πάλι το ενδιαφέρον της δεν σταματά εκεί.

‘Οντας επί 14 συναπτά έτη Πρόεδρος του ΔΣ του ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ, αναδεικνύοντας με πρωτοβουλίες της και με την προσωπικότητά της το μουσείο και βαθύτατος γνώστης της παράδοσης συλλέγει οτιδήποτε αφορά την διάσωσή της . Από κούνιες , νάκες , παραδοσιακές φορεσιές για παιδιά μέχρι και regional dolls αλλά ΚΑΙ ΚΑΡΑΒΙΑ ΜΕ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΔΕΙΚΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑΣ σε μία παγκοσμιοποιημένη κοινωνία.

Δική της πρωτοβουλία ήταν να συγκεντρώνει θησαυρούς από παλαιοπωλεία ή δημοπρασίες του εξωτερικού αλλά συνάμα και να κηρύξει ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΩΤΗ ΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ‘’ ΠΑΙΓΝΙΟΝ ΠΑΙΔΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ‘’ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ μαζί με συνεντεύξεις που πήρε από 5000 άτομα αλλά και πιστά αντίγραφα αρχαίων ελληνικών παιχνιδιών , ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ.Τα παιχνίδια τα οποία συγκεντρώθηκαν καταγράφονται στο μοναδικό στο είδος του βιβλίο της ‘’ Παιδί, Παιχνίδι-Παιδεία -Πολιτισμός’’ το οποίο παρουσίασε Η ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΣΟΡΒΟΝΝΗΣ ,ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ- ΑΡΒΕΛΕΡ και θααποτελέσουν εκθέματα στο Μουσείο που βρίσκεται στα σκαριά με σκοπό να ανασύρουν μνήμες και να διδάξουν ιστορία.Στα σκαριά βρίσκεται το νέο της βιβλίο με τίτλο ‘’ΜΕΤΑΒΑΣΗ΄΄ ΤΟ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ .Το παράδειγμα της ‘’ Σύγχρονης Μοντεσσοριανής Εκπαίδευσης –Μαριάννα Βιλδιρίδη.



Η αξία του παιχνιδιού ως τρόπος ζωής και ως στοιχείο ενός πολιτισμού είναι ορόσημο του τρόπου σκέψης της.

Πολιτισμός σημαίνει αριστουργήματα τέχνης και τεχνικής όπως τα κομμάτια της συλλογής αυτής .

Οι μαριονέττες από το Κρατικό Μουσείο της Μόσχας του περίφημου Sergei Obraztzov , ένα από τα διασημότερα κουκλοθέατρα του κόσμου που απευθυνόταν σε μικρούς και ενήλικες, με πάνω από 39.000 παραστάσεις παγκοσμίως αποτελούν μοναδικό κόσμημα για τη συλλογή.

Ένα μουσείο που αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του τον Οκτώβριο του 2020 και θα έχει μία μοναδική ταυτότητα.Το μουσείο αυτό θα αποτελέσει το πρώτο ‘’πράσινο’’ και ‘’έξυπνο’’ μουσείο με κάθετες φυτεύσεις στους τοίχους και όλες τις νέες τεχνολογίες για εξοικονόμηση ενέργειας και θα συνδυάζει την παράδοση με την τεχνολογία.













.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.