H πορεία της ΙΙ Μεραρχίας Ομιλία Στρατηγού Δ. Κωνσταντακάτου


Ομιλία του Στρατηγού και Διοικητή της ΙΙ Μεραρχίας Δημόκριτου Κωνσταντακάτου

Κύριες και Κύριοι Καλησπέρα

Καταρχήν θέλω να ευχαριστήσω τις αρχές της Πόλης των Γιαννιτσών για την φιλοξενία αυτής της εκδήλωσης.

Ο τόπος δεν επιλέχθηκε συμβολικά αλλά…στρατηγικά…

Η διήμερη νικηφόρα Μάχη των Γιαννιτσών στις 19 και 20 Οκτωβρίου του 1912 είναι πλέον, ιστορικά τεκμηριωμένο, ότι καθόρισε το σημερινά γεωγραφικά σύνορα και εδάφη της Ελλάδας.

Είναι η ελάχιστη τιμή που μπορούμε να αποδώσουμε στη μνήμη των στρατιωτών που έπεσαν στη Μάχη των Γιαννιτσών.
Και πάλι σας ευχαριστούμε.

Στο πλαίσιο του Εορτασμού της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων και της συμπλήρωσης των 122 ετών από την ίδρυση της ΙΙ Μεραρχίας Πεζικού τιμούμε σήμερα την ένδοξη ιστορία της και ταπεινά υποκλίνομαι στην ένδοξη Πολεμική

Σημαία και στέκομαι γονυκλινής στους αθάνατους νεκρούς της που έπεσαν μαχόμενοι στα πεδία των μαχών και τους πολέμους που κατήγαγε νικηφόρα. (η Μεραρχία)

Η ΙΙ Μεραρχία Πεζικού από συγκροτήσεώς της αποτέλεσε Σχηματισμό της κύριας δύναμης του Στρατού. Χαρακτηριστικό που τη διακρίνει και σήμερα.

Σε όλη την ιστορική διαδρομή διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο και άλλοτε εύκολα και άλλοτε με τη θυσία των μαχητών της πέτυχε τους Αντικειμενικούς Σκοπούς και εκπλήρωσε την αποστολή που της ανατέθηκε.
Μέσα από τις παρουσιάσεις των σημερινών διακεκριμένων ομιλητών θα επιχειρηθεί να αναδειχθεί/παρουσιασθεί η πορεία της στους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους καθώς και τα χαρακτηριστικά των ανδρών της (Μεραρχίας) τόσο των απλών Στρατιωτών και των Αξιωματικών και κυρίως των Διοικητών της.

Μια ολοκληρωμένη και συνοπτική περιγραφή της πορείας της Μεραρχίας, σε αυτά τα 122 χρόνια, περιλαμβάνει η ομιλία του, Ανχη (ΠΒ) Εµµανουήλ Κλωθάκη

Η Στρατιωτική Ιστορία βρίθει από παραδείγματα Στρατιωτικών ηγετών που με την ικανότητα τους μετέβαλλαν τα δεδομένα και με διορατικές συλλήψεις και εμπνεύσεις τις οποίες μετουσίωσαν σε πράξεις άλλαξαν τη ροή της μάχης κατακτώντας τη νίκη.

Η σημερινή εκδήλωση όμως έχει σκοπό να αναδείξει και την ηγετική φυσιογνωμία ενός εκ των κορυφαίων Στρατηγών των Βαλκανικών Πολέμων και Διοικητή της το 1912, του Στρατηγού Κωνσταντίνου Καλλάρη. Ο Καλλάρης γνώστης της στρατιωτικής τέχνης του πολέμου οδήγησε τη Μεραρχία στη πρώτη νικητήρια μάχη των Βαλκανικών Πολέμων απελευθερώνοντας την Ελασσόνα της οποίας ο σημερινός Δήμαρχος έχουμε την τιμή να είναι μαζί μας.

Η πορεία της ΙΙ Μεραρχίας, που σήμερα έχω την τιμή να διοικώ είναι λαμπρή, όπως την έχουν καταγράψει ιστορικοί εκείνης της εποχής αλλά και σύγχρονοι.

Η ιστορική έρευνα όμως δε σταματά ποτέ. Νέα τεκμήρια που έρχονται στο φως, αποκαλύπτουν νέες άγνωστες πτυχές των Ελληνικών αγώνων.

Έτσι μέσα από το οικογενειακό αρχείο Καλλάρη, που η κόρη του Στρατηγού Χρυσηίδα Καλλάρη, εμπιστεύθηκε στην δημιουργό ιστορικών ντοκιμαντέρ κυρία Νατάσα Μποζίνη θα σκιαγραφηθεί η προσωπικότητά του και στιγμές από την Πορεία της ΙΙ Μεραρχίας, με φωτογραφίες, προσωπικά κειμήλια και τεκμήρια που βλέπουν το φώς της δημοσιότητας για πρώτη φορά στη περιοχή της Μακεδονίας και τεκμηριώθηκαν και με τη συμβολή των οικογενειών Κωνσταντίνου, Αναστασίας Κατσίνη και Μαρίας και Βάνας Καλλάρη

Μάλιστα κάποια από τα στρατιωτικά κειμήλια αυτής της οικογένειας έχουμε τη χαρά να τα φιλοξενούμε στη σημερινή μας εκδήλωση.

Για τη σημασία τους αλλά και για τις ιστορίες που αφηγείται το κάθε ξεχασμένο μικρό αντικείμενο πολέμου θα μας μιλήσει ο Σχη (ε.α.)  Βασίλειος Νικόλτσιος

Από την εκδήλωση δε θα μπορούσαν να λείπουν σύλλογοι και φορείς που διασώζουν την ιστορία και την παράδοση.

Ευχαριστούμε θερμά για την Παρουσίαση Παραδοσιακών Χορών :
Το Λύκειο των Ελληνίδων Γιαννιτσών.
Την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης.
Τον Σύλλογο Μικρασιατών Ν. Πέλλας «Η Μπίγα».

Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να τονίσω την ανάγκη να εντρυφήσουμε πολύ περισσότερο και να ασχοληθούμε με τη Στρατιωτική Ιστορία που κύριο έργο της είναι να ανιχνεύει και να ερμηνεύει τις στρατηγικές και τακτικές επιλογές των ηγητόρων και του τρόπου που επέδρασαν κύρια στις μάχες.

Είναι παγκοσμίως αποδεκτό ότι η Ελληνική Στρατιωτική Ιστορία αποτελεί ανεκτίμητη πηγή σοφίας για την τέχνη του πολέμου και διδάσκεται σε Στρατιωτικές Σχολές και μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού (πλήν όμως δεν έχει τύχει ευρείας έρευνας και εκμετάλλευσης). Οι Βαλκανικοί πόλεμοι και οι επιχειρήσεις των Μονάδων του Στρατού Ξηράς στο έπος του ’40 προσφέρονται για μια πιο λεπτομερή προσέγγιση και κατάδειξη των Στρατηγημάτων του Ελληνικού Στρατού που του εξασφάλισαν τη νίκη.

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

Όλοι εμείς που υπηρετούμε στη ΙΙ Μ/Κ πλέον Μεραρχία Πεζικού αισθανόμαστε πραγματικά υπερήφανοι αλλά ταυτόχρονα έχουμε επίγνωση της ένδοξης κληρονομιάς και ιστορικής πορείας της Μεραρχίας. Είμαστε ο μοναδικός Μηχανοκίνητος Σχηματισμός επιπέδου Μεραρχίας στη περιοχή ευθύνης του Γ΄ ΣΣ με ευρύ πεδίο δράσης, πολυπλοκότητας αποστολών εντός και εκτός συνόρων με ενεργό κοινωνικό ρόλο.

Η Μεραρχία με τους Σχηματισμούς και τις Μονάδες της διακρίνεται για τις επιχειρησιακές δυνατότητες και ετοιμότητα που την καθιστά ισχυρότατη δύναμη αποτροπής οπουδήποτε απαιτηθεί.

Φωτεινός οδοδείκτης της σύγχρονης πορείας η συμβουλή του Παύλου Μελά στο νεαρό Εύελπι «η ζωή είναι πόλεμος η γή μας φρούριο και χρέος μας η ΝΙΚΗ», καθώς επίσης και η νικηφόρα πορεία της ΙΙ Μεραρχίας στα πεδία των μαχών. Οι αθάνατοι νεκροί και οι ήρωές της μας εμπνέουν και μας οδηγούν.

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ σήμερα.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.